Binnenland
NOSNTR

Inspectie slaat opnieuw alarm over aanmeldcentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inspectie slaat opnieuw alarm over aanmeldcentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

In het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel is de brandveiligheid niet op orde en is er sprake van een slechte hygiëne. Ook neemt het risico op geweld toe doordat iedereen zo op elkaar gepropt zit. Dat concludeert de inspectie na een bezoek aan Ter Apel. Vanaf vandaag worden groepen asielzoekers, voor de nacht ergens anders in het land ondergebracht.

Inspectie slaat opnieuw alarm over aanmeldcentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

"Het is vreselijk. Ik heb ook de GGD gevraagd om een onderzoek te doen en die had dezelfde uitkomst", zegt Jaap Velema, burgemeester van de gemeente Westerwolde, waaronder ook de gemeente Ter Apel valt, in Nieuws en Co. "Daarbij is er sprake van dat het inhumaan is om mensen een langere periode op te vangen in wachtkamers en recreatieruimtes. Dat zijn ruimtes die daar niet voor bedoeld zijn. Het leidt tot allerlei risico's."

Onhoudbaar

Er zijn al langer problemen met het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar nu concludeert de inspectie dat de situatie onhoudbaar is. Volgens Velema is de situatie langzaam erger geworden. "Wij kregen de melding dat het wel eens gebeurde dat er iemand een nacht in de wachtkamer moest blijven. Dat werden twee nachten en uiteindelijk waren er mensen die er vijf tot zeven nachten moesten verblijven. De wachtruimtes worden zowel overdag als ‘s nachts gebruikt. Dat gaat ten koste van hygiëne en brengt ook spanningen met zich mee."

Hulp van Defensie

Velema heeft een verzoek gestuurd naar Den Haag. Hij wil de hulp inschakelen van het ministerie van Defensie. "Het is een onhoudbare situatie. Het is al een hele tijd gaande dat de groep die in Ter Apel verblijft ver boven de 2000 mensen zit. De inspectie richt zich op de staatssecretaris en zegt: u moet bijstand verlenen aan het COA, want die is niet meer berust op zijn taak."

Volgens Velema zijn de locaties van het COA in heel Nederland vol. "We hebben deze situatie in 2021 en 2022 gehad, toen is er gebruik gemaakt van een kazerne in Noord-Groningen. Dat gaf op dat moment weer enige lucht."

Ademlucht

De burgemeester heeft ondersteuning gekregen van de gemeente Stadskanaal. "Er is een tent opgebouwd in Stadskanaal. Zo kunnen de wachtruimtes per direct ontruimd worden, maar ook in Groningen is een ruimte gecreëerd. Dat is voor de komende twee à drie dagen, het is nu echt aan Den Haag om te laten zien dat zij de vervolgstappen doen."

Inspectie slaat opnieuw alarm over aanmeldcentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie