Binnenland

Oxfam: Franse politie mishandelt migrantenkinderen
NOS

foto: afpfoto: afp
  1. Nieuwschevron right
  2. Oxfam: Franse politie mishandelt migrantenkinderen

De Franse grenspolitie mishandelt migrantenkinderen lichamelijk en emotioneel, vervalst hun papieren en zet ze illegaal op treinen richting Italië. Dat schrijft Oxfam Novib in een rapport. De organisatie zegt dat kinderen zonder eten, water of dekens worden vastgezet in cellen voor de politie hen terugstuurt. Ook zouden ze geen officiële voogd krijgen toegewezen.

De organisatie schrijft dat het gaat om vluchtelingen en migranten uit overvolle Italiaanse opvangcentra, die Frankrijk terugstuurt naar Italië. De Franse autoriteiten worden ervan beschuldigd dat ze de leeftijden van de migranten vervalsen en doen alsof de kinderen terug willen naar Italië.

Voorbeelden van misstanden die in het rapport staan, zijn gevallen waarbij agenten de zolen van schoenen van kinderen eraf sneden en verhalen over hoe agenten de SIM-kaarten van telefoons stelen. Ook wordt er geschreven over een Eritrese jonge vrouw, die zou zijn gedwongen om 40 kilometer over een onverharde grensweg naar Italië te lopen, met een zes weken oude baby op haar arm.

Meer migranten verwacht

"Kinderen, vrouwen en mannen die vervolging en oorlog ontvluchten, moeten niet het slachtoffer worden van mishandeling en verwaarlozing door de Franse en Italiaanse autoriteiten", zegt Evelien van Roemburg van Oxfam. "Mensen die asiel willen aanvragen in een land waar hun familie verblijft, worden constant gedwarsboomd."

Ster advertentie
Ster advertentie