Binnenland
NOSNTR

KNVB komt met nieuwe OneLove-actie: niet zeker dat alle aanvoerders meedoen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNVB komt met nieuwe OneLove-actie: niet zeker dat alle aanvoerders meedoen

De KNVB heeft donderdag aangekondigd dat aanvoerders van profclubs in het weekend van 17 tot en met 19 maart met de OneLove-band zullen spelen. Rond de vorige OneLove-actie ontstond flinke ophef. Toen werd de actie gehouden rond coming-outdag. Aanvoerders van twee clubs weigerden de band toen te dragen. En ondanks dat de KNVB hoopt dat deze keer alle aanvoerders meedoen, is dat geen garantie, zegt directeur betaald voetbal bij de KNVB Marianne van Leeuwen in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

"De campagne loopt al jaren en die krijgt een extra boost in de aanloop naar 21 maart", aldus Van Leeuwen. Net als vorig seizoen wordt de OneLove-campagne gevoerd rond de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De KNVB wil de OneLove-actie uitbreiden naar het amateur- en schoolvoetbal. Amateurclubs krijgen allemaal een vlag opgestuurd om op de club te hangen om te laten zien dat iedereen welkom is.

'Geen twijfel over doorgaan actie'

Van Leeuwen zegt dat er ondanks de ophef van afgelopen oktober niet is getwijfeld om de OneLove-band actie opnieuw te doen. De actie werd toen gehouden rond coming-outdag. De aanvoerders Orkun Kökçü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) weigerden de band toen te dragen.

"We hebben onder andere met de clubs goed nagedacht over hoe we verder gaan", zegt Van Leeuwen. "We vinden de boodschap voor verbinding, tegen discriminatie erg belangrijk. We willen dat met het voetbal blijven uitdragen."

Iedereen aan boord, maar vorm nog onduidelijk

"Er zijn meerdere uitingen, en één daarvan is inderdaad de aanvoerdersband", aldus Van Leeuwen. "Er zijn verschillende manieren waarop we de OneLove-campagne willen uitdragen."

Of dit keer wel alle aanvoerders de OneLove-band zullen dragen, kan Van Leeuwen niet zeggen: "Het gaat er niet om wie er welf of niet mee doet. Het gaat ons er om dat we de boodschap blijven agenderen. Er is geen plek voor discriminatie in het voetbal of waar dan ook. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter, maar een verplichting heeft geen zin.

KNVB vraagt clubs opnieuw OneLove-band te dragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie