Binnenland
BNNVARA

Onkruidgif mogelijk schadelijk voor roofvogels

foto: Inge Luijsensfoto: Inge Luijsens
  1. Nieuwschevron right
  2. Onkruidgif mogelijk schadelijk voor roofvogels

Veerverlies, een vergeelde huid en zwarte pezen. Sinds de jaren negentig wordt dit fenomeen bij roofvogels als haviken en sperwers waargenomen. Onderzoekers van CLM, een kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, natuur en milieu, de Werkgroep Roofvogels Nederland en ecoloog Arnold van den Burg van het 'Zoölogisch Museum Nederland' hebben ontdekt dat dit te maken zou kunnen hebben met een onkruidverdelger, dat wordt gebruikt in de maïsteelt. Het wordt besproken in Vroege Vogels.

Het werkzame stofje in de onkruidverdelger – tembotrione - is gevonden bij jonge haviken met de symptomen. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek en verwachten dat hun ontdekking gevolgen kan hebben voor de toepassing van dit bestrijdingsmiddel in de maïsteelt.

Onkruidverdelger

Als kuikens in het nest (een deel van) hun vliegveren verliezen wordt dat 'pinching-off' genoemd. Dit fenomeen wordt bij roofvogels al sinds de jaren negentig waargenomen. Onderzoek van de Werkgroep Roofvogels Nederland laat zien dat er de laatste tien jaar steeds meer roofvogelkuikens worden aangetroffen die al veren verliezen, inclusief hun nestdons. De aangetaste jongen kunnen niet uitvliegen en gaan dood. De kuikens hebben symptomen van de ziekte Ochronose, die ook bij mensen bekend is. De huid vergeelt, bindvliezen rondom de pezen vertonen zwarting en in ernstige gevallen ontstaan afwijkingen aan het hart.

Bij verschillende kuikens van haviken is de stof tembotrione aangetroffen. Dat is een onkruidverdelger dat volgens de onderzoekers in Nederland op een derde tot de helft van het maïsareaal wordt toegepast. Als dieren met deze stof in aanraking komen blokkeert het een enzym, dat zorgt voor de afbraak van gifstoffen in het aminozuurmetabolisme. Als dit enzym niet goed werkt, ontstaat Ochronose, aldus de onderzoekers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie