Binnenland
NOS

Waarom blijft Alabama achter Roy Moore staan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom blijft Alabama achter Roy Moore staan?

Hij is een omstreden politicus, er zijn zeven vrouwen die hem beschuldigingen van seksueel misbruik en toch maakt hij grote kans om vandaag te worden verkozen tot senator voor Alabama.

NRC-journalist Guus Valk onderzocht waarom dat zo is. Hij trok naar kerken in Alabama. "Want kerken zijn in een diep religieuze staat als Alabama heel belangrijk, dat zijn de plaatsen waar je kunt horen hoe er over politiek wordt gepraat", zegt Valk in NOS Met het Oog op Morgen.

Valk vroeg kerkgangers om Moore te vergelijken met een bijbels figuur. "Dan komen mensen met figuren als koning David." In de bijbel was koning David geen foutloos figuur maar probeerde hij wel het goede te doen.

"In Alabama zeggen ze dat alle figuren uit het Oude Testament corrupt waren, vreemdgingen of iets anders deden wat niet mocht. Maar toch hield God van ze en toch hebben ze een belangrijke rol vervuld voor het volk Israël. Dus als je Roy Moore-aanhangers spreekt, glijden heel veel beschuldigingen ook weer van hem af. De kerkgangers vinden dat ook zo mooi aan het christendom, ze zeggen dat we allemaal in een gebroken wereld leven."

Beschuldigingen

Twee vrouwen beschuldigen Moore er van dat hij ze 35 jaar geleden heeft aangerand. Hij was toen begin dertig, een vrouw was 14 en de ander was 16 jaar. Zeker vijf andere vrouwen hebben gezegd dat Moore seksuele toenadering zocht toen ze minderjarig waren. Moore ontkent alles.

Het bestuur van de Republikeinse partij en vooraanstaande senatoren willen dat Moore zich als kandidaat terugtrekt. President Donald Trump staat echter vierkant achter Moore. "Trump zegt: het allerergste wat we kunnen doen is een Democraat naar Washington sturen. Het interessante is dat hij de beschuldigingen totaal negeert en er een soort goed-kwaadstrijd van maakt."

Steun uit Alabama en steun van Trump betekenen voor Moore geen gegarandeerde winst. Zijn tegenstander, Democraat Doug Jones, doet het ook goed in de peilingen. "Maar ook bij hem is het de vraag of hij met zijn linkse profiel, als voorstander van abortus, kan winnen in een staat als Alabama."

50/50

"De mensen die ik sprak zeiden dat de beschuldigingen richting Roy Moore heel erg waren, maar dat het helemaal erg zou zijn als een senator namens Alabama voor abortus zou pleiten."

Valk heeft het gevoel dat veel mensen zich generen voor een stem op Moore en daarom maar niet gaan stemmen. "Dat vergroot de kans voor Doug Jones. Maar de peilingen zwiepen alle kanten uit, het is echt 50/50 in mijn ogen."

Ster advertentie
Ster advertentie