Binnenland
NOSNTR

OMT: 'Op meer plekken medisch mondmasker dragen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT: 'Op meer plekken medisch mondmasker dragen'

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft vandaag het kabinet geadviseerd dat mensen een medisch mondmasker moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden.

OMT: 'Draag meer medische mondkapjes'

“De situatie van de pandemie is iedere keer anders”, vertelt OMT-lid en arts-microbioloog Andreas Voss in Nieuws & Co. Na twee jaar sinds het begin van de pandemie past het OMT het mondkapjesadvies aan.

Situatie

Tot nu toe was een non-medisch masker genoeg. Het OMT adviseert nu om een medisch mondmasker te dragen. Dat komt door de coronavariant omikron. “Nu is de overdracht zo hoog dat er meer nodig is aan controle”, legt Voss uit. Omikron is een stuk besmettelijker dan andere varianten. “In deze situatie is het beter om de gewone mondmaskers te vervangen door medische mondmaskers.”

Het advies om over te gaan op een medische variant komt niet per se omdat andere maskers slecht zijn. “Er is daar geen standaard. Sommige werken niet, andere zijn bijna zo goed als medische mondmaskers.”

Meer plekken

Ook in publieke binnenruimtes waar mensen bijeenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, wordt een medisch mondkapje geadviseerd. Ongeacht of er afstand gehouden kan worden, adviseert het OMT dat iedereen vanaf 13 jaar continu een mondkapje draagt, ook wanneer iemand zit, behalve als er wordt gegeten of gedronken.

Naast het dragen van een masker binnen, wordt nu ook geadviseerd om in de buitenlucht het nu ook te dragen. “Omikron is echt anders dan andere varianten van het virus. Het verspreidt zich heel veel sneller. Vandaar dat er gekozen is om binnen de anderhalve meter, ook buiten, een masker te dragen.”

Effect

Het OMT komt met dit advies om enorm hoge besmettingscijfers van omikron tegen te gaan. “Het effect dat we verwachten, is dat het minder hard stijgt. We zijn erop gericht om de piek geleidelijk te laten verlopen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie