Binnenland
BNNVARA

Tichelaar (PvdA): Achteraf was het een 'misser' om fractievoorzitter te zijn in de Tweede Kamer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tichelaar (PvdA): Achteraf was het een 'misser' om fractievoorzitter te zijn in de Tweede Kamer

PvdA-prominent Jacques Tichelaar spaart zichzelf niet in het nieuwe boek Slagkracht, dat vandaag uitkomt. De coryfee was van 2002 tot 2009 lid van de Tweede Kamer en bijna één jaar fractievoorzitter in het laatste kabinet van Balkenende. Tegen de De Nieuws BV licht Tichelaar toe waarom hij achteraf geen fractievoorzitter had moeten worden: "Ik voelde me niet meer vrij om zonder meel in de mond te spreken. Dat staat haaks op mijn karakter. Ik werd steeds eenzamer."

Waarom hij toch fractievoorzitter werd? "IJdelheid", zegt hij zelf. "Je wordt gevleid door het feit dan mensen zeggen dat je het moet kunnen. Maar waarom die mensen dat vinden, daar vraag je eigenlijk niet naar." Binnen de partij had Tichelaar ook zijn sporen verdiend. Hij overtuigde partijleider Wouter Bos dat de relaties met het CDA van Jan-Peter Balkenende verbeterd moesten worden. Dat speelde later een belangrijke rol bij het tot stand komen van Balkenende IV.

Jacques Tichelaar blikt terug

Terugkijkend vindt Tichelaar zich niet geschikt voor de functie. Hij werd omringd met goed bedoelende spindoctoren: "Ik voelde me daar niet meer vrij om zonder meel in de mond te spreken. Dat staat haaks op mijn karakter. Ik werd steeds eenzamer.'' Hij kwam vast in wat hij in het boek omschrijft als een 'Bermuda-driehoek' tussen de belangen van de coalitiepartners, partij en kabinet. Het had het gevoel het niet goed te kunnen doen.

Het hele verhaal doet Tichelaar uit de doeken in het nieuwe boek Slagkracht van Birte Schohaus. Nadat de uitgever hem benaderde wilde Tichelaar eerst niet meewerken, want: "Wie zit er op het verhaal van Jacques Tichelaar te wachten?". Nu is tevreden. Hij zat niet te wachten op een politiek boek vol 'successen, natrappen en gelijk halen'. "Dat is gelukkig het boek niet geworden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie