Binnenland

Deze 9 verhalen werden dit jaar het meest gelezen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze 9 verhalen werden dit jaar het meest gelezen

We kunnen wel stellen dat 2016 een bewogen jaar was. De Amerikaanse verkiezingen, de brexit, aanslagen in Brussel, Berlijn en Nice, de coup in Turkije en sportevenementen als de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, de Tour en het EK voetbal.

Op de website van NPO Radio 1 deden vooral de persoonlijke verhalen het goed. Dit zijn de negen best gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

9. Deze aftellijst begint met een verhaal over woningnood in Engeland. Het gebrek aan goede huisvesting is voor miljoenen Britten het meest acute probleem, maar voor de Britse regering heeft het niet de hoogste prioriteit. De 5-jarige meisje Brooke Blair sprak premier Theresa May aan op het grote probleem:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees terug: 'Miljoenen Britten zijn één rekening verwijderd van een dakloos bestaan'

8. Kees van Amstel wist met zijn column over passend onderwijs een gevoelige snaar te raken. "Bussemaker, Dekker en die Onderwijsraad: ga jullie schamen. Ga jullie diep, diep schamen", zei Van Amstel in zijn column. Er kwamen duizenden reacties op zijn hartenkreet. Leerkrachten vonden de column een 'feest der herkenning'.

Lees terug: Duizenden reacties op hartenkreet over passend onderwijs

7. Herinner jij je nog het verhaal van Mees? Zijn ouders vertelden over hun overleden zoon op NPO Radio 1 om meer aandacht te krijgen voor zorg bij mensen die niet lang meer te leven hebben. Hun emotionele verhaal raakte ook presentator Ghislaine Plag.

Lees terug: Ouders van overleden Mees (4): meer aandacht voor zorg in laatste levensfase

6. Erben Wennemars bleef 'het gekke gevoel' houden over de Olympische Spelen. Volgens de oud-schaatser was er iets aan de hand met deze Spelen. "Mijn roze bril ging af en ineens had ik ook oog voor die andere kant waar ik nu steeds meer mee worstel. Het gaat maar niet weg!"

Lees terug: Het gaat niet weg!

5. Een burn-out onder jongeren komt helaas steeds vaker voor. Volgens hoogleraar Joep Dohmen zijn jongeren niet meer opgewassen tegen de druk die het leven met zich meebrengt. "Het heeft allemaal te maken met keuzestress en het gebrek aan zelfvertrouwen." Veel lezers lijken zich te herkennen in het bericht want het werd duizenden keren gelezen.

Lees terug: 'Jongeren kunnen de druk van het leven niet aan'

4. Voordat de winter nog goed en wel begonnen was, waagde Piet Paulusma zich al aan een wintervoorspelling. De weerman riep dat we een winter met sneeuw en ijs krijgen. Tot nu toe is er nog niet veel van te merken, maar vooruit, het is nog geen maart.

Lees terug: Piet Paulusma voorspelt een winter met sneeuw en ijs

3. In september kwam de Israëlische premier Netanyahu naar Nederland. Zijn komst riep heftige reacties op, die onder meer te horen waren in het programma Kwesties. "Joden zijn sowieso niet welkom in onze wijk" en "Joden moet je doden" werd er gezegd. Veel mensen, met name moslims, lieten weten Netanyahu als oorlogsmisdadiger te zien omdat hij hun 'broeders in Palestina' hard zou aanpakken.

Lees terug: Heftige reacties op komst Netanyahu: 'Joden zijn hier sowieso niet welkom'

2. GroenLinks-partijleider Jesse Klaver ziet zichzelf graag als de Nederlandse JFK. Energiek, idealistisch en optimistisch. "Amerika vormt een bron van inspiratie voor een jonge politicus als Klaver", schreef Sywert van Lienden in zijn column Mr. Klaver Goes to Washington. Hij vertelt over de Amerikaanse invloeden op de campagne van GroenLinks. Met als grote vraag: als Jesse Klaver premier wordt, brengt hij dan een traditioneel eerste bezoek aan Berlijn of wordt het toch een reisje naar Washington?

Lees terug: Mr. Klaver Goes to Washington

1. Op nummer 1 opnieuw een verhaal over Erben Wennemars en de Olympische Spelen. Iedereen kan zich het moment nog wel herinneren: de dag dat Yuri van Gelder naar huis werd gestuurd van de Olympische Spelen in Rio.

Erben Wennemars gaf een andere kijk op de beslissing van chef de mission Maurits Hendriks en dat bleek veel mensen aan te spreken. "Iedereen heeft gelijk een oordeel over Yuri, maar bij de Spelen is zoveel druk en stress. Op het moment dat je dan die prestatie gehaald hebt dan komt die ontlading en heb je zin in een feestje. Ik heb ook wel meerdere nachtjes buiten het olympische dorp geslapen," bekende Wennemars.

Lees terug: Erben Wennemars: 'Iedereen heeft gelijk een oordeel over Yuri'

Het programma ‘Het Geluid van 2016’ is woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 december te volgen tussen 9.30 en 16.00 uur op NPO Radio 1 en www.nporadio1.nl. In de ochtend presenteren Ghislaine Plag en Ronald Giphart en vanaf 13.00 uur nemen Art Rooijakkers en Pieter Derks het stokje over.

Ster advertentie
Ster advertentie