Binnenland
NOS

Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met inenten met AstraZeneca-vaccin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met inenten met AstraZeneca-vaccin

Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen dagen schortten verschillende landen het toedienen van het vaccin ook al op, vanwege meldingen van trombose na een prik.

Waar eerder Medicijnautoriteit CBG aanraadde het vaccineren te laten doorgaan, denken ze daar nu toch anders over: "Pas in het weekend is vanuit Denemarken meer bekend geworden over de patiënten en wat er aan de hand was. Daar kwam inderdaad uit dat er melding van trombose is, maar een heel ander beeld eigenlijk dan de gewone trombose. Het gaat specifiek om een trombose die op allerlei plekken in de vaten kan ontstaan en waarbij bloedplaatjes laag zijn, wat je bloedingsrisico verhoogt. Dus dat is een totaal ander en ernstiger beeld", zegt Ton de Boer, voorzitter van CBG, in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Nieuwe informatie

CBG heeft dus nu de tijdelijke vaccinatiestop aanbevolen en minister De Jonge (Volksgezondheid) neemt dat advies over. Volgens het ministerie is er dit weekend nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Er zijn zes nieuwe meldingen binnengekomen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, meldt het ministerie.

Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. Volgens het ministerie zijn in Nederland momenteel geen soortgelijke gevallen bekend. Het CBG zegt dat er vooralsnog geen verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Denemarken en Noorwegen. Er wordt op dit moment nader onderzoek gedaan.

43.000 afspraken bij GGD's afgezegd

Afspraken die al gemaakt zijn voor inentingen met het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd. GGD GHOR Nederland zegt dat 43.000 afspraken moeten worden afgezegd. Deze week zouden 29.000 mensen worden ingeënt bij de GGD's met het AstraZeneca-vaccin en volgende week 14.000.

Mensen die al een afspraak hadden staan, krijgen een sms en worden afgebeld. De GGD's gebruiken het vaccin voor het inenten van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Ook wordt het vaccin via huisartsen ingezet bij mensen van 60 tot en met 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Ook patienten in de geestelijke gezondheidszorg krijgen het vaccin.

Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid stonden er de komende twee weken zo'n 290.000 prikken met het AstraZeneca-vaccin gepland.

De maatregel heeft geen gevolgen voor geplande inentingen met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

De Jonge: zekere voor het onzekere

Minister De Jonge zegt dat er over de vaccins "geen enkele twijfel" mag bestaan. "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts", zegt hij in een verklaring.

Juist vandaag maakte AstraZeneca bekend dat er geen bewijs is voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die met het vaccin zijn ingeënt. Het bedrijf zei dat na het bestuderen van de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Het Europese medicijnagentschap EMA liet eerder ook weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose.

AstraZeneca CBG

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie