Binnenland
NOS

Ondanks lockdown toch druk bij Testen voor Toegang: 'Maar goed ook, dan weet je het zeker'

  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks lockdown toch druk bij Testen voor Toegang: 'Maar goed ook, dan weet je het zeker'

Hoewel er vrijwel geen evenementen zijn vanwege de harde lockdown, hebben ongeveer 142.000 mensen vorige week een afspraak gemaakt bij Testen voor Toegang. Hoe komt dat? In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Pier Eringa, voorzitter van Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang.

"Ook tot onze verrassing, want wij hadden verwacht dat bijna niemand meer zou komen testen vanwege de lockdown. We kunnen heel veel meer aan, maar toch hebben we het redelijk druk", aldus Eringa.

Familiebezoeken

"We vragen aan mensen om aan te geven waarvoor ze zich laten testen. Normaal gezien is dat voor horeca en cultuur. Nu hebben mensen opgegeven dat ze of voor sportactiviteiten kwamen of voor overig. Bij die laatste reden is de kans groot dat het in verband met familiebezoeken is, want op kerstavond hadden we een piekje van 43.000 testen die werden afgenomen", zei Eringa.

"Met sportactiviteiten kan het zijn dat mensen met een groep vrienden gaan fietsen, hardlopen of een mooie wandeling gaan maken. Dat is een hele goede bezigheid. En dan hebben ze misschien onderling afgesproken dat ze zekerheid willen en zich even laten testen, zodat het veilig kan."

Testcapaciteit

"We zijn er ook wel blij mee. Als je zo'n test doet, is het vaak een bevestiging. Dan weet je het zeker. Maar goed ook dat mensen de regels naleven en niet besmettingen veroorzaken. En voor ons is het handig dat we onze cijfers door kunnen geven aan de GGD. Het levert meer informatie op."

Eringa: "Je gaat naar de GGD als je klachten hebt. Wij testen vooral mensen die geen klachten hebben. We zien ook dat de GGD behoorlijk de handen vol heeft aan de boosterprik. We zijn op dit moment met de GGD in gesprek om te kijken of we kunnen helpen. Onze capaciteit is 600.000 per dag en we zitten op 800 plekken in het land. Er is veel capaciteit over. Dus gaan we kijken of wij een deel van de testcapaciteit die de GGD niet aankan, kunnen overnemen."

Ster advertentie
Ster advertentie