Binnenland
KRO-NCRV

Mart Smeets: 'Nieuw boek duurde langer dan de dracht van vrouwen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets: 'Nieuw boek duurde langer dan de dracht van vrouwen'

Het is alweer zijn 55e boek en zijn vijfde roman. Maar wie denkt dat snelschrijver Mart Smeets zijn vandaag gelanceerde bundel Het Spel even uit de mouw heeft geschud, komt bedrogen uit.

En, nou en of, de inmiddels 72-jarige Studio Sport-presentator in ruste lijkt in zijn nieuwe roman verdacht veel op de hoofdpersoon Frank Jager. Iemand die hij altijd al had willen zijn. Een boomlange, zeer succesvolle basketballer, afkomstig uit een gegoede familie en op en top in zelfbeheersing. "Ja, ik had deze persoon wel graag willen zijn", bekent Smeets.

Mart Smeets: ‘Nieuw boek duurde langer dan de dracht van vrouwen’

Smeets maakt er tegenover Sven Kockelmann geen geheim van dat zijn 319 pagina's omvattende roman Het Spel een tussendoortje was. "Hou het er maar op dat het een extreem lange bevalling was", vertelt Smeets. "Het maken van dit boek duurde twaalf maanden, langer dus dan de dracht van vrouwen."

Bedrog

In zijn vijfde roman beschrijft Smeets een succesvolle basketballer die in aanraking komt met een mysterieuze en gedistingeerde vrouw genaamd Anastasia. De kennismaking mondt al snel uit in een totale obsessie en haar gevecht om de echtelijke trouw.

Dit subthema in de roman is een allesbehalve ver-van-mijn-bed-show, vertelt Mart Smeets. "Hoe ga je in een relatie om met licht bedrog, een flirtpartij, of een echte vrijpartij? Dit thema in mijn boek is voor velen een bekende vraag." Om eraan toe te voegen: "En ja: ik heb dat zelf ook meegemaakt."

Sibelius

Ook zijn liefde voor de Finse componist Jean Sibelius komt uitvoerig aan bod in het nieuwste boek van Smeets. En dat is helemaal niet raar voor iemand die zweert bij Amerikaanse country- en bluesmuziek, legt Smeets uit. "Met de muziek van Sibelius zit ik dicht aan tegen het opperste gevoel van geluk. Sibelius zorgt ervoor dat er onmiddellijk een rust over mij neerdaalt."

Circuit Zandvoort

Of de in Haarlem wonende Smeets die rustgevende klassieke muziek van Sibelius extra hard nodig zal hebben op 3 mei als straks het Formule 1-geweld losbarst op het circuit van het nabijgelegen Zandvoort, laat Smeets in het midden. Hij gaat zich dan in elk geval niet over druk maken over dit circuit dat extra omstreden is in deze stikstofcrisistijden. "Ach, dit 1 keer per jaar. Laten we hierover met z'n allen niet te moeilijk doen."

Al neemt Ziggo-basketbalmedewerker Smeets de koningsklasse van de autosport, waarvan provider Ziggo Sport de tv-rechten heeft, niet al te serieus. "Het zijn niet meer twintig jongetjes die in dure Dinky Toys over een gloednieuw circuit hard rijden. Maar ik ben wel heel benieuwd hoe Nederland omgaat met dit fenomeen."

Dries Roelvink ontroert Mart Smeets over Jean Nelissen

Ster advertentie
Ster advertentie