Sport
NOS

'Ook dit jaar gaat Verstappen de beste zijn, maar hij zal er keihard voor moeten werken'

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook dit jaar gaat Verstappen de beste zijn, maar hij zal er keihard voor moeten werken'

Max Verstappen heeft zijn achtste poleposition op rij zondag bekroond met een zege in Italië. Op het circuit van Imola leek er lang weinig aan de hand voor de Red Bull-rijder, maar in de slotronden zag hij Lando Norris van McLaren gevaarlijk dichtbij komen. "Ook dit jaar zal Verstappen de bovenliggende partij zijn, maar hij zal er keihard voor moeten werken", ziet analist en voormalig coureur Jan Lammers.

Video niet beschikbaar

Het ging wat moeizamer dan gepland, deze zondag op het circuit van Imola. Max Verstappen beloonde zijn achtste poleposition op rij met een zege, maar had in de slotfase grote moeite met het afhouden van achtervolger Lando Norris. "Als de race één ronde langer had geduurd, dan was Norris hem voorbijgegaan", denkt studio-analist en voormalig coureur Jan Lammers.

Updates aan auto

Dat terwijl er gedurende negentig procent van de race vrij weinig aan de hand was voor Verstappen, die Norris uiteindelijk tot zeven tienden van een een seconde zag naderen. Het past in de lijn van een weekend waarin de Nederlandse coureur grote moeite had met het afstellen van zijn Red Bull. Waarom verliep het allemaal zo stroef in Italië? "Veel teams kwamen voor deze wedstrijd met updates", verklaart Lammers. "Die zijn samengesteld in simulaties. Individueel zijn tien dingen misschien beter, maar het draait uiteindelijk om het vinden van de juiste balans. Die kon Verstappen pas op het laatst - tijdens de kwalificatie - vinden."

Quote

Ook dit jaar gaat Verstappen de beste zijn, maar hij zal er keihard voor moeten werken

Studio-analist en voormalig coureur Jan Lammers over de race om het wereldkampioenschap

Het afstellen van de auto is iets waar Red Bull juist extreem goed in zou moeten zijn. Waar de renstal van Norris, McLaren, die balans vrij eenvoudig had gevonden, had Red Bull daar moeite mee. Hoe kan dat? Lammers heeft wel een verklaring. "Bij McLaren rijden twee coureurs die vrijwel identiek presteren, zeker in de kwalificatie. Tussen Verstappen en zijn teamgenoot, Sergio Pérez, zit een groot verschil - ook in rijstijl. Wat Verstappen fijn vindt, daar is Pérez het niet altijd mee eens." En dat belemmert een soepele gang van zaken, ziet Lammers.

Spannendere strijd

Lammers denkt dat liefhebbers dit seizoen een spannendere strijd om het wereldkampioenschap gaan zien dan in voorgaande jaren, waarin Verstappen van begin tot eind domineerde. Last van zijn teamgenoot zal Verstappen in ieder geval niet hebben, denkt Lammers. De concurrentie zal komen van de coureurs van McLaren, Norris en Oscar Piastri. "Ook dit jaar gaat Verstappen de beste zijn, maar hij zal er keihard voor moeten werken. Hij moet steeds dieper gaan."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie