Binnenland
NOS

Wetenschappers waarschuwen voor lockdown deze winter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers waarschuwen voor lockdown deze winter

Wetenschappers, virologen en ziekenhuisbestuurders waarschuwen voor een nieuwe lockdown deze winter. Volgens hen is Nederland zo slecht voorbereid op een nieuwe coronagolf, dat het meteen betekent dat we weer in lockdown moeten verkeren. Dat komt mede door het enorme tekort aan zorgpersoneel, zegt Sander Zurhake, redacteur gezondheidszorg in het NOS Radio 1 Journaal.

Wetenschappers waarschuwen voor nieuwe lockdown

Kernprobleem

Zurhake vertelt wat het kernprobleem is: "Het grote zorgtekort aan zorgpersoneel. Het nieuwe personeel dat nodig is is er gewoon niet, dat is ook een beetje een demografisch probleem. Dat is niet alleen hier maar in andere marken ook zo en het is heel lastig om nieuwe mensen aan te trekken. Ook is het ziekteverzuim nog steeds enorm hoog bij het zorgpersoneel, bijna dubbel zo hoog dan aan het begin van de pandemie. Er wordt niets over gecommuniceerd vanuit de overheid dat dit dreigt. Terwijl een milde golf nog steeds een probleem kan vormen." Zurhake verwijst hierbij naar de zomer van 2021, toen naast een coronagolf uit het niets een uitbraak van het RS virus kwam opzetten en de Ic's ineens vol lagen met baby's die enorm ziek waren.

"De vrees is dat de zogeheten zorgketen kan bezwijken. Dat is niet alleen het ziekenhuis, maar de huisartsenpost, wijkverpleging, thuiszorg. iedereen heeft het zwaar. Overal heeft het personeel het zwaar gehad. Als één schakel bezwijkt dan krijg je een opstopping van de patiëntenstroom. Dan gaat het overal mis. Als het in het ziekenhuis goed gaat, maar ze mensen niet kwijt kunnen aan wijkverpleging, dan moeten die mensen in het ziekenhuis blijven, en dan krijg je weer die overstroming en overbelasting.

Kop in het zand

Vanuit het kabinet komt relatief weinig geluid als het gaat om maatregelen treffen voor de winter of voor een volgende coronagolf. Zurhake vertelt hoe hij dat ziet. "Ik denk dat dat komt omdat iedereen in Nederland corona-moe is. Het grote probleem van personeelstekort, daar kunnen we ook geen snelle oplossing voor vinden. Voor die onaangename waarheid lijkt de regering weg te duiken. De deskundigen die wij hebben gesproken zegt dat de regering de kop in het zand steekt, en dat we er maar eigenlijk op hopen dat het komende herfst mee gaat vallen, dat is de houding."

Het kabinet gaf aan geen nieuwe lockdowns te willen invoeren. Wat zijn dan de alternatieven? "De wetenschappers die wij hebben gesproken hebben geen idee hoe dat verder moet. Personeel is er niet, maar je kunt niet niets doen. Hulpverleners die soortgelijk werk doen als verpleegkundigen, denk aan operatieassistenten en anesthesie medewerkers. Zij mogen volgens die de wet niet zonder toezicht van een arts patiënten behandelen, zoals verpleegkundigen dat wel mogen. Het doel is om hen toch dat recht te geven. Dat betekent wel dat er opnieuw zorg wordt uitgesteld, want veel operaties zullen opnieuw niet kunnen doorgaan, want ja, je hebt geen operatieassistent."

item corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie