Binnenland

Op Sint Maarten zijn nog tweehonderd mensen zoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op Sint Maarten zijn nog tweehonderd mensen zoek

[NOS] Er zijn nog altijd mensen die familie of vrienden kwijt zijn op Sint Maarten. Er is een lijst van tweehonderd vermisten. Het Rode Kruis probeert zoekenden weer bij elkaar te brengen.

"De communicatie is nog heel slecht, het telefoonbereik nog minimaal", legt Iris van Deinse van het Rode Kruis uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus het is logisch dat er veel mensen als vermist zijn opgegeven. Wij gaan bekijken of de lijst nog klopt. Dus we gaan langs bij huizen waar vermisten wonen om te kijken of ze daar misschien zijn. En dan gaan we kijken wat er daarna moet gebeuren."

De verwoesting op Sint Maarten is enorm. Van Deine weet dat 91 procent van de gebouwen schade heeft en dat eenderde totaal is verwoest.

Op Sint Maarten zijn nog tweehonderd mensen zoek

Door de straten op het eiland trekken schoonmaakploegen en nemen experts de schade op, zag verslaggever Matthijs van de Wiel. Bij een basisschool zonder dak is alles stuk en nat. Ambtenaar Kurt Ruan weet zeker dat de wederopbouw nog erg lang gaat duren. "De kinderen van deze school zitten nu thuis, dus we moeten een versnelde procedure instellen om deze school weer bruikbaar te maken."

Gebouwen met betonnen daken hebben minder schade dan andere daken op het eiland. "We gaan meteen kijken of we de bouwcode strenger kunnen maken", zegt Ruan. "We houden ook meteen rekening met de behagelijkheidsfactor voor deze school. De nieuwe school moet er ook meteen beter van worden."

Ster advertentie
Ster advertentie