Binnenland

Mick van Wely: 'De georganiseerde misdaad is enorm aan het toenemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mick van Wely: 'De georganiseerde misdaad is enorm aan het toenemen'

[BNNVARA - AVROTROS - KRO-NCRV] Hoewel eerder dit jaar nog bekend werd dat de criminaliteitscijfers gedaald zijn naar het niveau van 1980, vindt misdaadjournalist van de Telegraaf Mick van Wely niet dat er reden tot juichen is. Volgens Van Wely krijgt de zware criminaliteit steeds meer grip op de samenleving. In gesprek met Ghislaine Plag en Ronald Giphart vertelt hij over zijn zorgen en over de aanslag die er dit jaar op het gebouw van zijn krant werd gepleegd.

"Ik zag die ochtend een reeks aan gemiste oproepen, smsen en appjes op mijn telefoon, toen wist ik wat er gebeurd was. Ik vond het bijzonder heftig. Een paar dagen daarvoor was de aanslag op de Panorama geweest en wij hadden een paar dagen daarvoor een publicatie over de Mocro maffia geplaatst. We wisten dat dat tricky was, het ging over de kopstukken van die organisatie. Toen de aanslag op Panorama kwam, dacht ik bij mezelf 'het zal toch niet waar zijn dat dat ook bij ons kan gebeuren?' en dat gebeurde toen dus ook. Het was niet geheel onverwachts, maar toen het gebeurde was het enorm heftig."

Verschillende politici noemden de gebeurtenis een aanslag op de persvrijheid. Van Wely is het daar mee eens. "Het is een keihard signaal. Het heeft ons werk niet beïnvloedt, we hebben nooit minder of anders geschreven na die aanslag. Maar het is wel zo dat we wat beter opletten en door diverse maatregelen die zijn getroffen, wordt het soms wel minder makkelijk om je werk uit te voeren. Door die maatregelen heb je vaak overleg, het is vervelend en tijdrovend. Maar ik denk dat het ons des te meer heeft gemotiveerd om door te gaan en over deze criminelen te schrijven."

'De georganiseerde misdaad is enorm aan het toenemen'

Dat er bepaalde vormen van criminaliteit zijn die afnemen is een feit, weet ook van Wely. Maar volgens hem is er geen reden tot juichen. "Ik vind het erg dat dat zo wordt benadrukt, terwijl je aan de andere kant de ontwikkeling ziet dat de georganiseerde misdaad enorm aan het toenemen is." Volgens van Wely wordt dat enorm onderschat. "Je ziet meer drugslabs, meer cocaïnehandel, we zien al vier jaar lang een enorme golf aan liquidaties, dit jaar de moord op de broer van de kroongetuige, een volstrekt onschuldig iemand. Hele zorgwekkende signalen van criminaliteit die je niet meteen op straat ziet. Waar ik bang voor ben is dat de enorme winsten die nu met georganiseerde misdaad worden gemaakt geïnvesteerd worden en de samenleving corrumperen. Dat zal zich vertalen in kleine criminaliteit, dat vind ik zeer zorgwekkend."

Het hele gesprek met Mick van Wely is hier terug te luisteren:

Ster advertentie
Ster advertentie