Binnenland
KRO-NCRV

De Gezondheidskloof: rijkste 20% Nederlanders leeft 24 jaar langer in goede gezondheid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gezondheidskloof: rijkste 20% Nederlanders leeft 24 jaar langer in goede gezondheid

Uit cijfers van de Sociaal Economische Raad blijkt dat de 20 procent rijkste Nederlanders 24 jaar langer in goede gezondheid leven dan de rest van Nederland. Arme mensen leven volgens het onderzoek zelfs zeven jaar korter. Huisarts Shakib Sana ziet dit terug in zijn praktijk, vertelt hij bij Spraakmakers. "We zien patiënten uit sociaaleconomisch zwakkere wijken al op hun zestigste of vijfenzestigste overlijden en vooraf al vaak 25 jaar in slechte gezondheid leven."

Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld Nederland, benoemt dat het huidige beleid niet alleen levens kost, maar ook veel geld door ziekenhuisbezoeken en dure zorg. Pharos, het kennissencentrum voor gezondheidsverschillen, wil hier verandering in brengen. De week van de gezondheidsverschillen start deze week in Den Haag. Pharos organiseert deze week en roept bestuurders op om samen een deltaplan te ontwikkelen: in 2040 moeten gezondheidsverschillen met 30 procent zijn afgenomen.

Zorgmijden

Mevrouw Zoutenbier en haar man zijn 70 en 72 jaar en hebben geen pensioen opgebouwd. Met ouder worden, komen mankementen kijken. Zo heeft Truus' man heeft een tumor in zijn nier. Om deze nier goed in de gaten te houden, is er een jaarlijkse MRI-scan of echo nodig. "Het eigen risico van 385 euro is voor ons een hoop geld", zegt Truus. "Daarom hebben we het zo afgesproken dat hij het ene jaar het eigen risico opgebruikt en het andere jaar ik. Dat maakt het wel erg spannend, want na een aantal jaar kan die tumor zomaar uit die nier groeien." Voor Truus en haar man gaat het erom wat er onder de streep overblijft en hierdoor voelen zij zich genoodzaakt dit soort lastige keuzes te maken.

Goedkoop is duurkoop

Nazorg is belangrijk maar armere patiënten zien hierin een financiële drempel. Medisch Manager van het calamiteitenhospitaal Utrecht en traumachirurg Mirjam de Jong ziet dit terug in haar spreekkamer tijdens het herstel van letsels, wat soms vertraagd of verkeerd gaat. Patiënten leren zonder begeleiding handelingen verkeerd aan. "Als ze thuiskomen, moeten ze zelf naar de fysiotherapeut en dan is daar de drempel omdat ze het niet kunnen betalen", vertelt de Jong. Kuipers, Directeur Dokters van de Wereld: "Het domste dat we nu aan het doorvoeren zijn, is mensen weghouden bij de dokter. Uiteindelijk belandt iemand op de intensive care en dan zijn we tonnen aan het betalen om iemand in leven te houden." Kuipers noemt het wat dat betreft 'goedkoop is duurkoop'.

Is zo’n plan de oplossing?

In 2040 moeten gezondheidsverschillen met 30 procent zijn afgenomen, maar is een deltaplan de oplossing? "Een doel stellen is belangrijk, evenals aandacht voor eigen risico, tandarts en fysiotherapie", benoemt Kuipers. "Er moet echt aan gewerkt worden en niet alleen aan de gezondheidszorg-knop worden gedraaid. Leefstijl is belangrijk wanneer je het zorgverschil wil aanpakken, maar ook aandacht vragen en duidelijke doelen stellen", vertelt dokter Sana. "Het eigen risico afschaffen vergroot toegankelijkheid van zorg, maar er zijn meer manieren: premie differentiëren, huisvesting verbeteren of inkomen verhogen zodat mensen zorg kunnen betalen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie