Postmen-gitarist na herseninfarct weer op het podium, maar niet als gitarist
- Nieuws
- Postmen-gitarist na herseninfarct weer op het podium, maar niet als gitarist
[KRO-NCRV] ‘Een full circle moment’ noemt hij het zelf. Tien jaar geleden stond Willem Philipsen met de band Postmen op Lowlands. Een herseninfarct maakte een eind aan zijn carrière als gitarist. Toch staat hij dit jaar weer op het festival, maar dit keer niet om een zwetende massa aan het dansen te krijgen. Philipsen geeft een lezing voor de Hersenstichting.
Hoe beladen is het om nu terug te gaan naar Lowlands?
"Het is heel dubbel. Als gitarist (Postmen, Anouk en Soulvation) stond ik in de bloei van mijn leven. Teruggaan is beladen en positief tegelijk. Het is raar om terug te gaan naar een wereld die ik als gitarist zo goed kende, maar een prachtig full circle moment om er toch weer te staan."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Had je die tien jaar nodig om terug te komen?
"Ja, ik denk wel dat ik deze tijd nodig heb gehad. Het was een rouwproces om mijn carrière achter te laten."
Philipsen was op zijn 23e hard op weg om tot de top van de Nederlandse muziekscene te gaan horen. In 2007 kwam er abrupt een einde aan dit leven.
Wat weet je nog van die dag?
"Ik kreeg echt vreselijke hoofdpijn, alsof m'n hoofd in tweeën werd gespleten door een moker. Ik dacht dat het de stress was, maar mijn vriendin zag dat mijn gezicht ging hangen. Zij heeft echt mijn leven gered.”
In het ziekenhuis blijkt dat hij een herseninfarct heeft. Hij moet geopereerd worden. Zijn schedel werd geopend om de druk in zijn hersenen te verlagen. Door de operatie blijft hij in leven, maar de verlamming blijft.
Hoe moeilijk is het voor jou geweest om te accepteren dat je je leven een andere invulling moest geven?
“Dat was erg ingewikkeld, maar toen ik eenmaal weer bij was in het ziekenhuis en ging revalideren wist ik al snel dat ik vooruit moest kijken, anders gaat het niet. Vooruit kijken, nieuwe doelen stellen. En humor, dat is wel de kern van alles.”
Hoe heeft deze gebeurtenis je veranderd?
“Het leven heeft meer kleur en diepte. Ik kijk meer om me heen en ik waardeer bijna ieder moment. Toen was ik redelijk oppervlakkig, ik was alleen maar met muziek en feestjes bezig.”
De lezing die je gaat geven op Lowlands heet Muziek als strijdmiddel. Hoe belangrijk was muziek voor jou in die eerste tijd na het herseninfarct?
"Muziek is altijd belangrijk geweest, maar ik kreeg er een haat-liefde verhouding mee. Na mijn herseninfarct was het even te confronterend, omdat ik die muziek niet meer zou kunnen maken. Later kon ik wel weer luisteren naar de muziek die ik vroeger ook luisterde en maakte. Ik oriënteerde me ook op elektronische muziek, omdat ik dat ook nog kan maken. Inmiddels doe ik dat ook, voornamelijk voor bedrijfsfilms."
Van muziek wordt vaak gezegd dat het de hersenen kan stimuleren. Hoe zie jij dat?
"Dat is wel gebleken uit onderzoek, ondanks lichamelijke beperkingen heb je er zoveel aan. Ik ben ook gastspreker op avonden met Dick Swaab, Erik Scherder en Ard Schenk, daar heb ik ook wel meegekregen hoeveel invloed muziek kan hebben. Muziek maken bevorderde mijn herstel."
Nu heb je behalve muziek dus ook lezingen in je repertoire. Wat wil je mensen meegeven?
"Dat er heel veel mogelijk is en dat je eruit moet halen wat erin zit. Je bent tot veel in staat als je het opbouwt. Ik ben bijvoorbeeld gaan open water zwemmen. Mijn doel is een zo compleet mogelijk bestaan opbouwen met alle beperkingen die er nu zijn."
Willem Philipsen is van 19 tot en met 21 augustus op Lowlands! De lezing heet: Muziek als strijdmiddel?