Binnenland
NOS

George Weah: van topvoetballer naar president

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. George Weah: van topvoetballer naar president

Oud-topvoetballer George Weah wordt de nieuwe president van Liberia. Hij wordt de opvolger van Ellen Johnson Sirleaf, van wie hij in 2005 de verkiezingen verloor.

Weah voetbalde bij Paris Saint-Germain en AC Milan en speelde zestig interlands. In 1995 werd hij gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

"Hij gaat een gevoel van hoop en verandering brengen bij de jeugd", zegt Tonia Dabwe in NOS Met het Oog op Morgen. Dabwe is dochter van een Liberiaanse vader en Nederlandse moeder en is voorzitter van de Mineke Foundation die als doel heeft de sociale en economische ontwikkeling van een aantal gemeenschappen in Liberia te ondersteunen.

Verwachtingen

"Weah brengt een gevoel van verandering dat de jeugd de afgelopen twaalf jaar van Sirleaf verwacht had en die er in hun beleving niet is gekomen."

Sirleaf, een ervaren jurist, werd de eerste vrouwelijke president in Afrika. Zij was dit jaar niet herkiesbaar.

Weah belooft economische verbeteringen in infrastructuur en onderwijs. "De grote vraag is hoe hij dat gaat doen. Als senator is hij bijzonder weinig op komen dagen bij vergaderingen en hij heeft nooit echt een beleidsstuk geschreven."

Ster advertentie
Ster advertentie