Binnenland
NOS

Opnieuw Canadees opgepakt in China

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw Canadees opgepakt in China

In China is opnieuw een Canadees verdwenen. Dat melden de Canadese autoriteiten. Mogelijk is hij net als de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig opgepakt.

Tweede Canadees opgepakt in China

Kovrig werd dinsdag gearresteerd, waarschijnlijk als vergelding voor de arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese elektronicabedrijf Huawei. Het is onduidelijk waar Kovrig zich momenteel bevindt.

Volgens China-correspondent Marieke de Vries kenden de twee verdwenen mannen elkaar waarschijnlijk niet, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze woonden niet in dezelfde stad, niet eens bij elkaar in de buurt. Maar ze worden wel verdacht van hetzelfde, namelijk het ondernemen van activiteiten die de staatsveiligheid van China in gevaar hebben gebracht."

Spoorloos

De Canadees is één van de weinige westerlingen die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft ontmoet. Spavor heeft nog contact opgenomen met het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken nadat hij door de Chinese politie was ondervraagd. Hij organiseerde culturele reizen naar Noord-Korea. Zo was Spavor ook de grote man achter de komst van oud-basketballer Dennis Rodman naar Noord-Korea.

Bij de organisatie van die reis zag je dat de Canadees ook veel contacten had in China. "Hij heeft toen Dennis Rodman moest overstappen in Peking naar Noord-Korea ervoor gezorgd dat Rodman niet te zien was door de pers." Hij moet daar goede contacten hebben gehad, denkt de Vries.

De zaak-Meng

China heeft nog niet gereageerd op de verdwijning en mogelijke arrestatie van Spavor. Het is daardoor ook onduidelijk of de zaak te maken heeft met de aanhouding van Meng.

Wel is duidelijk dat China boos is over de arrestatie van de Huawei-topvrouw, vorige week zaterdag in Vancouver. Het land noemde de arrestatie "schandalig" en eiste dat Meng onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Canada voor "zware gevolgen". Ook werden de ambassadeurs van Canada en de VS op het matje geroepen in Peking.

Ster advertentie
Ster advertentie