Binnenland

Hoekstra naar Parijs om te praten over holding Air France-KLM

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoekstra naar Parijs om te praten over holding Air France-KLM

[NOS - NTR] Frankrijk is not pleased met het aandeel van de Nederlandse staat in Air France-KLM. De Franse president Macron heeft om opheldering gevraagd. "Hij heeft gezegd dat het aan de Nederlandse regering is om duidelijkheid te scheppen", zegt NOS-correspondent Frank Renout in Nieuws en Co.

Minister Hoekstra van Financiën reist vrijdag af naar Parijs om te praten over het besluit van Nederland. In Nieuws en Co licht Hoekstra zijn besluit om te gaan praten in Frankrijk toe. Naar verluidt is Parijs pas een uur voor de persconferentie van Hoekstra geïnformeerd. Toen had de Nederlandse staat al in stilte een belang van 12,68 procent in de holding Air France-KLM genomen.

Opmerkelijk

Inmiddels heeft de staat 12,68 procent van de aandelen van de holding in handen. Het kopen van de aandelen heeft 680 miljoen euro gekost. ABN Amro heeft die transactie in opdracht van de regering in het geheim verricht. Het heeft geen gevolgen voor de begroting, omdat de Staat bezit verwerft in ruil voor geld, maar de staatsschuld gaat er wel door omhoog. Daar staat tegenover dat het aandelenpakket dividend kan opleveren.

Hoekstra wil doorgaan tot ongeveer 14 procent, wat nog eens zo'n 70 miljoen euro zou kosten. Parijs heeft 14,3 procent. "Het verwerven van dit aandeel is nodig als extra slot op de deur en voor het evenwicht in de verhoudingen."

Dat minister Hoekstra, als aandeelhouder van de Nederlandse staat, heeft gezegd ook te willen praten over meer invloed bij Air France-KLM, wordt in Frankrijk opmerkelijk gevonden. "Zoals een van de grote bonden bij Air France het gisteren zei: Nederland is altijd boos over de Franse staatsbemoeienis. Nu gaat Den Haag zich zelf bemoeien met Air France-KLM, omdat het jullie nu even goed uitkomt", zegt Renout.

Ster advertentie
Ster advertentie