Binnenland
AVROTROS

Nederlandse webwinkels verkopen ongemerkt lustopwekkers met drugs

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse webwinkels verkopen ongemerkt lustopwekkers met drugs

Op verschillende bekende en minder bekende Nederlandse webwinkels worden lustopwekkers verkocht die drugs bevatten. Het gaat daarbij om de zogenaamde designerdrug 3-MMC. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag. "Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, denk je dat je iets natuurlijks koopt", vertelt toxicoloog Remco Westerink erover bij Radio EenVandaag.

Op de websites van de lustopwekkende middelen is te lezen dat de middelen '100 procent natuurlijk' zijn. Er zouden geen negatieve bijwerkingen aan kleven; gebruik is 'volledig veilig en verantwoord'. Daarnaast zouden er strenge kwaliteitseisen aan het product zijn gesteld. Dat er 3-MMC in zit, staat nergens vermeld.

Video niet beschikbaar

Bijwerkingen zijn levensbedreigend

Dat mensen ongemerkt een drug tot zich nemen is al een probleem, maar de bijwerkingen van 3-MMC kunnen ook nog eens levensbedreigend zijn, zeggen deskundigen. Toxicoloog Westerink van de Universiteit Utrecht heeft grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor gebruikers. Ze denken een libidoverhoger te gebruiken, maar krijgen in werkelijkheid drugs binnen.

Zij kunnen te maken krijgen met hallucinaties en angstaanvallen. "Maar ook je lichaam gaat harder werken en daardoor krijg je een toegenomen bloeddruk en een toegenomen hartslag. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Dat zijn allemaal effecten die levensbedreigend kunnen worden", stelt toxicoloog.

Westerink benadrukt dat het iemands eigen keuze is of hij drugs koopt. "Maar als ik dit middel koop weet ik niet dat ik drugs heb en er wordt zelfs gesproken over een dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dat zou suggereren dat ik dit meerdere malen in een week zou kunnen nemen en dat lijkt me buitengewoon zorgwekkend", aldus toxicoloog Westerink.

De ervaringen van een 3-MMC gebruiker

Maarten (22) gebruikt uit eigen keuze de designerdrug 3-MMC, omdat hij op die manier drugswetten kan omzeilen. Hij koopt de drug legaal via een webwinkel. "Je weet gewoon wat je krijgt en het is niet zo duur" Lees het hele verhaal van Maarten op EenVandaag.nl.

Reacties

De NVWA stelt dat diegene die het product in Nederland op de markt brengt, verantwoordelijk is dat het aan alle wettelijke aspecten voldoet. "Dus diegene is ook verantwoordelijk voor de juiste ingrediëntendeclaratie op een product: datgene dat op het etiket staat moet ook in die hoeveelheid in het product zitten en in het product mogen geen ingrediënten zitten die niet op het etiket gedeclareerd staan."

>EenVandaag heeft verschillende verkopende partijen geïnformeerd. Een aantal van hen heeft de producten uit de schappen gehaald. De importeur van de producten zegt verrast te zijn door de resultaten van het onderzoek. Hij was in de veronderstelling een 100 procent natuurlijk product te hebben geïmporteerd. Op de vraag wie de fabrikant is van de producten wil hij verder geen commentaar geven.

Lustopwekkers met designerdrugs verkrijgbaar op webwinkels

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie