Binnenland

Wereldtitel voor Rosberg, Verstappen net naast podium

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldtitel voor Rosberg, Verstappen net naast podium

[NOS] Nico Rosberg heeft voor het eerst in zijn racecarriere de wereldtitel in de Formule 1 behaald. De Duitser (Mercedes) had in de afsluitende GP op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi genoeg aan de tweede plaats.

Zijn teamgenoot Lewis Hamilton won de race vanaf poleposition. Het was voor de Brit al de vierde GP-zege op rij en de tiende van het jaar, maar in de WK-stand kwam hij vijf punten te kort. Rosberg won dit jaar een race minder, maar was over het hele seizoen net iets constanter.

{quoteaudiofragment audio="251752" author="NOS Langs de Lijn" caption="Louis Dekker: ‘Er komt geen aanval meer hoor, Hamilton wint.’" }

De titelrace werd rond de pitstops, maar vooral dankzij het spectaculaire rijden van Max Verstappen nog wel boeiend, maar Rosberg hield het hoofd koel.

Voor Verstappen leek de kans op het podium en daarmee ook de vierde plaats in het WK snel verkeken. Hij tikte na de start Nico Hülkenberg aan, spinde en kon helemaal achteraan opnieuw beginnen. Een knappe inhaalrace en een slim raceplan brachten hem nog op de vierde plaats.

Door lang met zijn eerste set banden te rijden, lag hij zelfs even tweede tussen beide titelkandidaten in. Rosberg durfde het lange tijd niet aan de Limburger te attaqueren. Pas toen diens banden tot op de draad versleten waren, kon Rosberg er in ronde 21 voorbij.

De Nederlander wisselde een ronde later naar de hardste bandensoort en kwam als achtste terug op de baan. Verstappen kon de race vervolgen op een strategie met slechts een stop, waar de andere kanshebbers nog een keer naar binnen moesten. De jonge Nederlander had zowaar weer alles om voor te knokken.

Sebastian Vettel nam in zijn Ferrari na de tweede stop van Hamilton en Rosberg de kop over, maar viel na zijn stop naar de zesde plaats terug. Op de zachte verse banden reed hij in de slotfase Verstappen alsnog van het podium af.

Vettel kwam ook nog op Rosbergs bumper, maar tot een aanval kwam het niet meer. Rosberg deed wijselijk ook geen poging meer Hamilton van de zege af te houden. Hij hield wel zijn tweede plaats vast en stelde daarmee de titel veilig.

Ster advertentie
Ster advertentie