Binnenland
BNNVARA

Wielrenner Gino Mader had een heel groot groen hart

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wielrenner Gino Mader had een heel groot groen hart

De Zwitserse Gino Mäder was een klimaatbewuste wielrenner. Dat wil zeggen, hij doneerde geld dat hij bij elkaar fietste aan Justdiggit. Dat is een Non-profit organisatie die klimaatverandering wil tegengaan door Afrika te vergroenen. In juni overleed Mäder en als eerbetoon gingen meer renners geld doneren. Vroege Vogels ging daarom langs bij Justdiggit.

Video niet beschikbaar

De Zwitserse wielrenner Gino Mäder zag de effecten van klimaatverandering voor zijn neus gebeuren. Smeltende gletsjers raakten hem diep. Dus toen de klimaatbewuste wielrenner in 2021 zeer sterk reed in de Vuelta begon hij op een hele bijzondere manier geld in te zamelen voor de stichting Justdiggit.

Per renner die achter hem eindigde doneerde hij een Zwitserse frank aan de stichting. Dat zorgde voor een mooi bedrag: op dag één hield hij 153 renners achter zich, op dag twee 129 en maandag 166. Aangekomen in Madrid doneerde hij een fors bedrag aan de stichting.

Gino Mäder

Gino was een talentvolle wielrenner die op 16 juni overleed aan de gevolgen van een zware val tijdens de ronde van Zwitserland. Maar zijn inzet voor het klimaat wordt levend gehouden door zijn ploegmaat Pello Bilbao die als eerbetoon aan zijn overleden vriend tijdens de Tour de France geld inzamelde voor een ngo.

Justdiggit

Justdiggit, de Nederlandse organisatie in 2009 opgericht door Peter Westerveld en Dennis Karpes, wil gebieden in Afrika ‘vergroenen’ door het aanplanten van bomen. De organisatie was diep ontroerd door de massale steun die zij ontving van de wielerwereld na het tragisch overlijden van Gino Mäder. De stichting zal met de donaties een speciaal gebied vergroenen.

JustDigIt: hoe vergroen je de woestijn?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie