Groot deel van de gemeenten wapent zich haast niet tegen cybercrime
- Nieuws
- Groot deel van de gemeenten wapent zich haast niet tegen cybercrime
Een groot deel van de gemeenten wapent zich amper tegen cybercrime. Bijna de helft oefent niet met aanvallen van buitenaf, blijkt uit onderzoek van het Binnenlands Bestuur en AG Connect. Journalist Sjoerd Hartholt werkte mee aan dit onderzoek en vertelt daarover in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
In het onderzoek werd aan 27 gemeenten voorgelegd hoe er werd omgegaan met cyberaanvallen. Gemeenten werden gevraagd of er draaiboeken klaarliggen voor alshet misgaat en hoe er wordt geoefend met cyberaanvallen. Bij een flink deel van de gemeenten bleek dat van beide nog geen sprake van was.
Fouten in Twente
Dit terwijl het eerder al fout ging. Een voorbeeld van een digitale ramp op lokaal niveau is de gemeente Hof van Twente. Sjoerd: "Daar is het flink misgegaan. De dienstverlening lag er heel lang uit. De hack heeft geleid tot een miljoenenschade. In Lochem kwam het nog net goed, daar was niet heel veel schade. Er zijn ook andere voorbeelden van waar het mis is gegaan, zoals bij de Universiteit van Maastricht."
Maar als het duidelijk is dat zo’n hack kan leiden tot miljoenenschade, waarom doen gemeenten er dan zo weinig aan om zichzelf te beschermen? "Dat is een goede vraag", zegt Sjoerd. "Ik denk zelf dat het komt omdat het in het lokale bestuur soms wat langzamer gaat met het nemen van beslissingen. Daarnaast is ook niet altijd alle kennis aanwezig in de organisatie. Bovendien hebben gemeenten niet altijd de financiële middelen."
Den Haag wel goed voorbereid
Een paar gemeenten waren wel goed voorbereid op een mogelijke digitale aanval. De gemeente Den Haag bijvoorbeeld: "Die organiseren ieder jaar een evenement waar honderden ethische hackers op afkomen. Die gaan daar zitten met hun laptopje, en mogen testen wat ze willen. Daar komt een heleboel uit. Het kost soms ook maanden voor de gemeente Den Haag om die problemen op te lossen, maar dan heb je wel heel goed in kaart wat je moet verbeteren."
Hoe kan het probleem worden opgelost? Sjoerd: "Ik denk dat gemeenten regelmatiger moeten gaan oefenen met cyberaanvallen. Zet een stel ethische hackers aan het werk, dan krijg je een heel goed beeld waar het aan schort."
Veel gemeenten nauwelijks voorbereid op cyberaanvallen
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.