Binnenland
BNNVARA

Hoe de overheid de huurmarkt uit haar handen liet glippen

foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de overheid de huurmarkt uit haar handen liet glippen

Eindeloze wachtlijsten, onbetaalbare huurprijzen en een huisjesmelker als huurbaas. Dat is de huidige situatie op de woningmarkt. Daarom startte BNNVARA de campagne: De huur is te duur! Tijdens de campagne kunnen huurders gratis een huurcheck doen en advies krijgen van experts. Waarom is onze huur zo duur? Wie zijn schuld is dat? En vooral, hoe maken we huren weer betaalbaar voor iedereen?

In Vroeg! sprak Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond. Een vereniging die zich inzet voor een verandering van het landelijk beleid en de bescherming van huurders.

Jongeren worden hardst geraakt

De problematiek in de huursector is voor niemand nieuw. Het raakt jong en oud. En zowel mensen met lage- als middeninkomens. ‘‘Jongeren worden echter het hardst geraakt’’, stelt Trip. ‘‘Zij moeten overal achteraan aansluiten, zowel bij de sociale huur als de koopwoningen’’.

Volgens Trip is de rol van de politiek heel groot geweest binnen dit probleem. ‘‘De overheid heeft in de jaren negentig ingezet op een kleinere sociale huursector, waardoor mensen hun woningen moesten zoeken in de vrije sector. Het werd hierdoor voor verhuurder gemakkelijk om binnen deze vrije sector hoge huurprijzen te vragen, omdat daar geen sprake is van huurbescherming’’. Deze beslissing is toentertijd genomen, omdat er geen schaarste was op de woningmarkt. Schaarste die er nu wel is. ‘‘We moeten er nu dus met andere ogen naar kijken en er moet verandering komen’’, stelt Trip.

Quote

‘‘We hebben als land onze voorbeeldfunctie als het gaat om volkshuisvesting laten vervallen. Er is een boel werk aan de winkel om hier weer stappen in te gaan zetten"

Marcel Trip

Hugo de Jonge kondigde daarom ook een breed pakket nieuwe maatregelen binnen de woningmarkt aan. Van maximale huurprijzen in de vrije sector tot maatregelen op het gebied van huurtoeslag, waarmee de bescherming van huurders groter wordt. Er mag volgens Trip echter meer gebeuren om verhuurders te houden aan deze bescherming. ‘‘Op dit moment moet je als huurder zelf in actie komen om de huurprijs te verlagen. Zo blijft er een prikkel voor de verhuurder om maar gewoon een hoge huurprijs te proberen. Zij zouden boetes moeten krijgen’’

Ook student Bram Volbeda kwam aan het woord. Het is hem en zijn huisgenoten gelukt om zijn huur succesvol omlaag te krijgen met behulp van een huurteam. ‘’Ik betaal meer dan 100 euro per maand minder dan voorheen. De relatie met mijn huurbaas is er echter wel minder goed geworden’’, vertelt Volbeda. Een mooi voorbeeld dat een actief huurteam in een gemeente huurders echt kan helpen. ‘‘Daarnaast is het besef dat je als huurder rechten hebt een belangrijke stap die we aan het zetten zijn’’, stelt Trip vast.

Benieuwd naar het hele gesprek met Marcel Trip en Bram Volbeda? Beluister dan de podcast van Vroeg!

20-5 Hoe jij succesvol je huur kan verlagen - Vroeg!

Ster advertentie
Ster advertentie