Binnenland
NTRPowNed

Waddinxveen barst uit zijn voegen door massale trek naar de gemeente

foto: Waddinxveen
  1. Nieuwschevron right
  2. Waddinxveen barst uit zijn voegen door massale trek naar de gemeente

Waddinxveen is de snelst groeiende gemeente van Nederland. Ooit een klein, rustig dorpje middenin het groen, nu trekken inwoners van de omliggende grote steden er massaal naartoe op zoek naar een betaalbare woning. Zijn er grenzen aan de groei in Waddinxveen? 5 Dagen onderzoekt hoe je de balans behoud tussen groei en leefbaarheid.

'Elk stukje Waddinxveen wordt volgebouwd'

Een deel van de Waddinxveners heeft kritiek op het woonbeleid van de gemeente, dat volgens hen te weinig gericht is op de Waddinxveners zelf en te weinig sociale voorzieningen biedt voor al die nieuwe inwoners. Er is een gebrek aan plek op de scholen, aan kinderopvang, aan huisartsen en aan sociale ontmoetingsplaatsen.

Men maakt zich zorgen over het verdwijnen van het groene karakter van de gemeente: "Elk stukje Waddinxveen wordt volgebouwd." In het buitengebied vestigen steeds meer bedrijven en distributiecentra zich, met 'verdozing' van het groene landschap in het buitengebied tot gevolg. Zijn er grenzen aan de groei in Waddinxveen? Hoe behoud je de balans tussen groei en leefbaarheid? En wat zijn de gevolgen van de grote aanwas aan nieuwe bewoners voor het dagelijks leven in dit dorp, dat je eigenlijk geen dorp meer kunt noemen?

Er zijn meer woning nodig

Musicalster Tommie Christiaan en zijn vrouw Jamie Dors zijn een van de jonge gezinnen die de afgelopen tijd naar Waddinxveen verhuisd zijn. Ze wonen in Park Triangel, de nieuwbouwwijk die grotendeels verantwoordelijk is voor de snelle groei van de gemeente. Sommige Waddinxveners hebben kritiek op de enorme groei van hun gemeente. Tommie begrijpt dat wel ergens. Ook zijn groene uitzicht, nu een uitgestrekt weiland, moet er binnenkort aan geloven.

"Hier gaan ze over een jaar beginnen met appartementen bouwen en je wordt er natuurlijk nooit blij van als er voor je deur wordt gebouwd. Maar de realiteit is dat het aantal mensen blijft groeien, er zijn te weinig woningen, dus op een gegeven moment zal elke vierkante meter benut moeten worden. Ik snap het bezwaar tegen nieuwbouw wel, maar aan de andere kant denk ik, wat willen we nou met z’n allen. Mensen wonen nog bij hun ouders thuis, we willen niet dat het groen weggaat, maar we willen wel dat er gebouwd wordt, ja dat gaat niet samen."

Verhuisbedrijf draait overuren

Verhuizers Henk en Jaco Asscheman hebben het drukker dan ooit met al die nieuwe dorpsbewoners. Hun verhuisbedrijf draait overuren. "We verhuizen heel veel jonge mensen uit de grote steden die geen huis kunnen vinden", vertelt zoon Jaco. "We werken tien uur per dag met een grote ploeg verhuizers."

Zijn vader Henk, een geboren en getogen Waddinxvener, vertelt trots dat zijn dorp met al die nieuwe bewoners ’stadsallure’ begint te krijgen. Hij maakt zich wel druk over het gebrek aan voorzieningen voor al die nieuwe bewoners, die vooral in Park Triangel zijn komen te wonen. Er zijn te weinig sociale ontmoetingsplekken, vindt hij.

Gebrek aan voorzieningen

Er klinkt ook kritiek op het woonbeleid van de gemeente, dat volgens velen alleen gericht is op bouwen, bouwen bouwen, en te weinig gericht is op het creëren van sociale voorzieningen voor al die nieuwe bewoners. De scholen in de nieuwbouwwijk kampen met een tekort aan plekken, de kinderopvang heeft lange wachtlijsten en de huisartsen kunnen de nieuwe patiëntenstroom nauwelijks aan. Huisarts Cock Vroom schuift woensdag aan in de bus van 5 Dagen om aandacht te vragen voor dat probleem.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie