Binnenland
KRO-NCRV

Wetsvoorstel voor meer vaste huurcontracten: 'Huurder is vogelvrij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetsvoorstel voor meer vaste huurcontracten: 'Huurder is vogelvrij'

"De huurder is vogelvrij. Hij is niet zeker van z'n woning. Als je op deze cowboymarkt eindelijk een huis hebt, moet je je weer zorgen maken: waar zit ik over twee jaar?" Dat zegt Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Pieter Grinwis bij Spraakmakers naar aanleiding van zijn wetsvoorstel om tijdelijke huurcontracten af te schaffen.

Carel van Leeuwen verhuurt twee gemeubileerde kamers in zijn woning, maar wil daarmee ophouden als het niet meer kan. "Je woon- of privésituatie kan veranderen", verklaart hij. Daarom vindt hij het "fijn" dat hij eindige huurcontracten kan afsluiten. Soms blijft iemand langer wonen, maar hij vindt het het prettigste om dat in onderling overleg af te stemmen. Huren flink laten stijgen, een veelgehoord kritiekpunt, doet hij niet. "Nee, maar als de OZB omhoog vliegt, wil je dat wel graag doorberekenen."

Vogelvrij

Meneer hoeft zich geen zorgen te maken, benadrukt Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid. Samen met de PvdA dient hij een initiatiefwetsvoorstel in om een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten in de particuliere sector. "Onzelfstandige woonruimte vallen buiten aanscherping. Dus studentenkamers kunnen tijdelijk gewoond worden."

Verandering is hard nodig, zegt hij. "De huurder is vogelvrij. Hij is niet zeker van z'n woning. Als je op deze cowboymarkt eindelijk een huis hebt, moet je je weer zorgen maken: waar zit ik over twee jaar? Het leidt tot heel veel woononzekerheid. En de prijs gaat fors omhoog - soms wel tot 200-400 per keer per wisseling."

Dat zijn partij destijds instemde met meer flexibilisering, erkent hij. Hij spreekt van "een verkeerde afslag". "Het heeft niet goed uitgepakt. De rechten van huurders zijn ondergraven
Dat willen PvdA en CU graag herstellen."

Problemen zijn groot

Dat is een goede stap, zegt Marcel Trip van De Woonbond, de landelijke beweging die opkomt voor de belangen van huurders. "We hebben al gezegd bij de invoering in 2015: het is een cadeautje voor huisjesmelkers. En dat is ook gebleken." Hij spreekt van huurders die hun rechten niet durven halen en klachten over onderhoud en servicekosten voor zich houden. Ook de woonstress die Grinwis noemt, herkent hij: mensen gaan van tijdelijke oplossing naar tijdelijke oplossing. "De problemen zijn gewoon heel groot."

Hij wijst erop dat er geen extra woningen bijgekomen zijn. Een evaluatie van het ministerie zou dat uitwijzen. "Dan lijkt mij de conclusie snel getrokken." Verhuurders hoeven in principe niets te vrezen, zegt hij. Want wie zijn of haar huur niet betaalt of er een bende van maakt, kan eruit worden gezet. "Het is echt niet zo dat je als verhuurder alles te slikken hebt. Maar als jij een woning verhuurt en die huurder betaalt netjes, dan kun je hem er niet zomaar uitzetten. Dat lijkt mij een op zichzelf een hele normale gang van zaken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie