Binnenland
NOS

'Tom Petty pakte je vanaf de eerste seconde'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tom Petty pakte je vanaf de eerste seconde'

"Hij belichaamde voor mij echt de Amerikaanse radiorock", zegt 3FM-dj Michiel Veenstra over Tom Petty in het NOS Radio 1 Journaal. Vanaf de eerste seconde zijn de nummers van Petty volgens de dj herkenbaar. "Als je het begin hoort van Refugee of I Won't Back Down pakt hij je meteen. Dat maakt hem ook zo goed op de radio."

De rockmuzikant overleed afgelopen nacht op 66-jarige leeftijd na een hartaanval. Hij werd bekend met zijn band The Heartbreakers, met nummers als Free Fallin' en Face In The Crowd.

Veenstra zelf raakte geboeid door Petty vanwege zijn videoclips. "Ik keek veel MTV eind jaren 80 en in die tijd had hij heel veel bepalende clips, zoals Free Fallin', maar ook Don't Come Around Here No More." Na de clips ging de dj zich ook in zijn muziek verdiepen. "Toen bleek zijn muziek ook heel erg goed te zijn."

Into The Great Wide Open

Zijn persoonlijke favoriet is Into The Great Wide Open. "Het is het verhaal van een muziekster die opkomt en zijn faam weer verliest. Maar voor mij is het vooral het gevoel: neus dicht en gaan, into the great wide open."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Nederland is zijn bekendheid altijd wat achtergebleven, zegt Veenstra. "Dat is eigenlijk raar. Hij heeft in zijn carrière 80 miljoen platen verkocht." Onder artiesten was Petty bovendien een grote inspiratiebron. "Douwe Bob, maar ook een John Mayer zeggen echt: John Petty was mijn leven."

"Ook een oudere artiest als Bob Dylan sprak gisteren meteen zijn verdriet uit, dus Petty verbond de generaties heel sterk", zegt Veenstra. Op social media zijn veel reacties te vinden van collega-muzikanten als John Mayer en Paul McCartney. Mayer schrijft dat hij graag nummers van Petty coverde. Coldplay begon een concert in Portland gisteravond met een minuut stilte voor de overleden rockster, gevolgd door een cover van Free Fallin'.

Ster advertentie
Ster advertentie