Binnenland

Viroloog Koopmans is helemaal klaar met de bedreigingen en haatberichten: 'Waar zitten de grenzen?'

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Koopmans is helemaal klaar met de bedreigingen en haatberichten: 'Waar zitten de grenzen?'

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans heeft een dreigmail op Twitter gedeeld. Ze zegt een discussie te willen aanzwengelen over de "grenzeloosheid" van wat er allemaal gezegd wordt. Koopmans deed haar verhaal in het NOS Radio 1 Journaal.

"Zullen we van dit soort zaken komend jaar echt werk gaan maken? Ik ben er wel klaar mee, eigenlijk", zo sluit ze haar tweet, die ze onder meer richt aan het Openbaar Ministerie, af.

'Heel gewoon geworden'

"Je krijgt ze aan de lopende band, dit was extreem", zegt de Rotterdamse hoogleraar in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik dacht: laat ik zo'n bericht eens delen. Wat mensen zeggen is echt bizar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koopmans zegt dat ze er niet echt last van heeft, maar dat ze merkt dat het ontvangen van dit soort berichten "heel gewoon" is geworden voor veel mensen. "Ik vind dat we dit niet gewoon moeten vinden. Dat is helaas toch een beetje het geval."

Omgekeerde wereld

Wat de oplossing is, weet ze niet. Ze zegt steun vanuit de Erasmus Universiteit en de Vereniging van Universiteiten te krijgen, maar volgens haar is niet duidelijk wat er zou moeten gebeuren en wie dat zou moeten doen. "Dat weet ik ook niet, maar dat signaal wilde ik wel afgeven. De discussie moet worden aangegaan: waar zitten de grenzen aan dit alles?"

Koopmans heeft weleens overwogen om te stoppen met Twitter, waar ze ook bedreigingen binnenkrijgt. "Maar mijn werk stopt niet en ik vind dat eigenlijk de omgekeerde wereld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie