Binnenland
AVROTROS

Tweetalig onderwijs ook op basisscholen een succes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweetalig onderwijs ook op basisscholen een succes

Onderwijs in de Engelse taal voor de allerjongsten op de basisschool is een succes. Dat blijkt uit de evaluatie van een experiment met tweetalig onderwijs op negentien basisscholen. De Visserschool in Amsterdam is een van de negentien basisscholen die meedoen aan de 'pilot tweetalig primair onderwijs'. Roos van Dijk werkt op de school en vertelt over het succes van het project bij Radio EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Van Dijk legt uit: "Op onze school geven we minimaal 30 en maximaal 50 procent van de tijd les in het Engels. De overige lessen vinden plaats in het Nederlands. Daarmee zijn wij de enige basisschool in Amsterdam die deze vorm van tweetalig onderwijs verzorgt. Gewone lessen als aardrijkskunde en geschiedenis worden zo veel mogelijk in het Engels gegeven."

Ze is erg enthousiast over de resultaten van vijf jaar tweetalig onderwijs. “Op onze school zijn de resultaten er op alle vlakken op vooruit gegaan sinds we tweetalig onderwijs hebben.

Het Nederlands in de knel

Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft het niet zo op de verengelsing. Gerard Verhoef van de vereniging vreest dat daardoor de Nederlandse taalvaardigheid op het tweede plan komt te staan. "Best leuk zo'n project, maar ik denk dan: voor welk probleem is dit de oplossing? Er zijn al zoveel problemen met de Nederlandse taal op de scholen. Nederlands wordt nu bijna de tweede taal en komt daarmee mogelijk in de verdrukking." Van Dijk is het daar niet mee eens. "We doen het allebei in een omgeving waar het veel over taal gaat, en juist het Nederlands lijkt er van te profiteren."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie