Binnenland
MAX

Hoe maak je het beste gebruik van Black Friday?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je het beste gebruik van Black Friday?

Morgen is het Black Friday. Je zou wel gek zijn om niet te profiteren! Toch? Consumentenpsycholoog Patrick Wessels vertelt in Villa VdB dat hij daar heel anders over denkt.

Tijdelijk geluk

Waarom zijn we toch zo dol op die koopjes? "Dat heeft te maken wat een aankoop en al helemaal een aankoop met korting met ons doet. Dat maakt een soort van gelukkig, heel tijdelijk" vertelt Patrick Wessels. Het moment van aankoop voelt dus heel goed, maar dat gevoel blijft maar even. Dat verklaart waarom we zo dol zijn op het kopen. Maar waarom we in aanbiedingen trappen heeft nog een extra reden zegt Wessels. "De korting heeft heel erg te maken met verliesaversie. Het brein vindt één ding niet leuk en dat is iets verliezen."

Als je dus iets met korting op dat moment niet koopt, ziet je brein vooral dat je de korting verliest. Wessels weet alle trucjes die worden gebruikt, maar ook hij trapt regelmatig in de trucs. "Het zijn onbewuste processen en ik heb niet de macht om die processen te bereiken." Dat zorgt er dus voor dat je soms dingen koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en waar je later zelfs spijt van kunt hebben.

Quote

Het brein vindt één ding niet leuk en dat is iets verliezen

Patrick Wessels

Tweedehands

Om de spijt achteraf te voorkomen, kun je maar één ding doen. Namelijk: geen onnodige dingen kopen. Maar hoe doe je dat in het oerwoud van kortingen, die schreeuwen om je aandacht? Daar heeft consumentenpsycholoog Wessels een duidelijke tip voor. "Ga niet de stad in, om te kijken of er misschien iets leuks in de aanbieding is." Maar als je bijvoorbeeld al een tijdje iets zou willen hebben, maar het niet kunt betalen, of je moet nog sinterklaas- of kerstcadeautjes kopen, dan kun je de kortingen prima gebruiken. "Maar ga dan goed voorbereid met een plan op pad" aldus Wessels.

Ook heeft hij nog een alternatieve tip, die vaak net zoveel vreugde brengt, maar een stuk beter is voor het milieu. Pak gewoon iets in wat je nog hebt liggen, maar nooit gebruikt. Want zo zegt Wessels: "Wat zo leuk is aan het geven van een cadeau, is dat iemand anders iets ontvangt. Maar vooral ook dat diegene iets kan uitpakken. Het uitpakken is één van de belangrijkste sensaties maar ook het ontvangen van iets wat voor jou nieuws is, is wat zo blij maakt bij het ontvangen van een cadeau."

Als je dus niets nodig hebt, niet gaan! Als je wel iets nodig hebt, bereid je goed voor. En als je iets cadeau wilt doen, zonder het milieu nog extra te belasten, dan kun je ook prima iets tweedehands cadeau geven.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie