Binnenland
KRO-NCRV

Alarm om staat schoolgebouwen: besteden besturen geld niet gewoon verkeerd?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alarm om staat schoolgebouwen: besteden besturen geld niet gewoon verkeerd?

Besturen hebben vaak te weinig geld voor verbouwingen en nieuwbouw van scholen. En tegelijk komt het geld dat er wél is regelmatig niet op de juiste plek terecht. Dat signaleert Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Schimmel, vocht, tocht en weinig frisse lucht: bijna de helft van de Nederlandse basis- en middelbare scholen is aan renovatie of nieuwbouw toe. En daarom luiden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de PO-Raad en de VO-Raad nu de noodklok.

Besturen geven geen prioriteit aan het verbeteren van schoolgebouwen, luidt de kritiek op de NPO Radio 1-app en in de Spraakmakers Community. Klopt dat wel, is de vraag aan de Algemene Onderwijsbond.

Sterke overheid nodig

Wel of geen geld of een verkeerd uitgavenpatroon - het is allebei aan de hand, vertelt voorzitter Tamar van Gelder. "Als je al die reserves bij elkaar optelt, is het gewoon te weinig. En aan de andere kant wordt het geld dat er is niet goed besteed of het komt niet op de juiste plek terecht." Volgens haar is er een "sterke, stevige overheid" nodig die zegt waar het geld voor is.

Aan de andere kant snapt ze schoolbesturen ook wel: er komt veel op hun bordje. "We willen goed onderwijs, tegelijk zijn er grote tekorten. Dus het heeft ook te maken met prioriteiten stellen."

Slechte start van het jaar

Een goed gebouw is erg belangrijk, benadrukt ze. "Een prettig schoolgebouw en een goed binnenklimaat zorgt voor betere leerprestaties en het zorgt ervoor dat mensen ook prettig werken."

Het nieuwe jaar beloofde in dat op zicht niet veel goeds. "Ik maak me best wel zorgen deze week. Alle scholen zijn weer gestart en we hebben prachtig weer En dat betekent ook: hoge temperaturen in het klaslokaal. Er zitten 35 kinderen in de klaslokaal. En dan kan er één raampje open. Nou, dat is niet een hele fijne start van het schooljaar."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie