Binnenland
KRO-NCRV

In Zeeland staat een grote operatie gepland: 400 bewoners met een verstandelijke beperking gaan verhuizen

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. In Zeeland staat een grote operatie gepland: 400 bewoners met een verstandelijke beperking gaan verhuizen

In de provincie Zeeland staat een enorme operatie op stapel: bijna vierhonderd bewoners met een verstandelijke beperking van zorginstelling ’s Heeren Loo, moeten de komende jaren verhuizen. Verslaggever Marielle Beers volgt de bewoners en hun verzorgers een hele week voor Spraakmakers.


De verhuizing

Kleinschalig en in de woonwijken: dat was het motto van het Zeeuwse Arduin, maar dat bleek niet te werken. In 2018 dreigde een faillissement en moest het roer om. De komende jaren wordt er door ’s Heeren Loo – de naam van de zorginstelling waarmee gefuseerd werd - flink gebouwd en verhuizen de meeste cliënten en medewerkers van eengezinswoningen in de dorpen naar grotere nieuwbouwlocaties elders in de provincie.

Luister waarom de bewoners weg moeten én waar ze naartoe gaan

Wennen

Josefien heeft twee zussen die op een zorglocatie van ’s Heeren Loo wonen. Haar zussen zijn eerder al verhuisd van een kleinschalige locatie, naar Vlissingen. “Dat was heel erg wennen, maar nu zijn we blij."

Toen het faillissement van Arduin dreigde, was Josefien bang dat haar zussen ver weg zouden komen te wonen. “Ik ben heel blij dat ze in Zeeland kunnen blijven wonen, ik moet er niet aan denken dat ze verder weg zitten.”

Luister hoe verzorgende Sietske bewoners zoals de zussen van Josefine leert kennen

Voorbereiding

In Middelburg is vorige week de eerste paal geslagen van een nieuw complex in de woonwijk Rittenburg. Directeur Roland Stavorinus neemt Marielle Beers mee naar de bouwplaats.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is verhuizen best ingewikkeld. Daarom wordt er voor hun een verhuisboekje gemaakt. Zo wordt ze laten zien waar ze komen te wonen en hoe de verhuizing in zijn werk gaat.

Luister hoe de verzorgers bewoners voorbereiden op de enorme operatie van de verhuizing

Wonen én werken

Dat de bewoners in Zeeland kunnen blijven, is ook goed nieuws voor de vakantieparken van Roompot waar veel van deze mensen onder begeleiding werken.

Wendel begeleidt een aantal van hen en vertelt hoe belangrijk het is voor iedereen om werk te hebben en een plek in de maatschappij. “Ik zorg ervoor dat cliënten zich veilig, geliefd en gewaardeerd voelen.” De cliënten doen allerlei klusjes door het hele park. “Ik vind het mooi om te zorgen dat mensen boven zichzelf uitstijgen.”

Luister hoe de bewoners in Zeeland ook een werkplek hebben gevonden

Zoektocht naar personeel

Door personeelstekort dreigde voor de voorloper van ‘s Heeren Loo een faillissement. De nieuwe organisatie moet dan ook keihard aan de bak om genoeg en goed personeel te vinden. Een extra uitdaging in een krimpgebied waar recruiters aan het werk zijn om alle vacatures te vullen.

Luister hoe de provincie personeel van buiten probeert te 'lokken' naar het rustige en betaalbare Zeeland

Ster advertentie
Ster advertentie