Binnenland
NOS

F1 verstoort dienstregeling: 'Race blijkbaar belangrijker dan reguliere reiziger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. F1 verstoort dienstregeling: 'Race blijkbaar belangrijker dan reguliere reiziger'

De NS laat tijdens de Formule 1 in Zandvoort twaalf treinen per uur rijden tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Met als gevolg dat er minder treinen beschikbaar zijn voor de rest van het land. Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (Rover) vindt die impact op de dienstregeling te groot, vertelde directeur Freek Bos in het NOS Radio 1 Journaal.

"In het hele land wordt de dienstregeling aangepast", weet Bos. "Van trajecten waar sprinters opeens vervallen en intercitystations gaan bedienen, uurdiensten waar normaal gesproken elk halfuur een trein rijdt, tot trajecten waar helemaal geen trein meer rijdt en reizigers met de bus vervoerd moeten worden."

"De NS heeft grote personeelstekorten. Ze zeggen zelf dat er 300 extra mannen en vrouwen ingezet worden om fans naar Zandvoort te brengen. Als je die extra mensen niet hebt, dan betekent het dat je ergens anders treinen moet laten vervallen", aldus Bos.

'Ondergrens wordt niet gehaald'

"Moet het vervoeren van raceliefhebbers ten koste gaan van de normale maatschappelijke taak die je hebt? We hebben als maatschappij een contract met de NS. Daarin staat dat de NS allerlei commerciƫle activiteiten mag verzinnen, mits elk station minimaal eens per uur bediend wordt. Als we zelfs die ondergrens niet halen, dan gaat er iets niets goed."

"Het is fantastisch dat mensen met de trein naar zo'n evenement gaan, maar de NS zou veel duidelijker moeten maken wat de impact daarvan is", stelt Bos. "We weten nu al dat mensen verrast gaan worden."

'Dit moet je niet willen'

"Misschien moet de NS zorgen dat fans gespreid daar aankomen, zodat in de rest van het land treinen gewoon blijven rijden. En voor volgend jaar moet de organisatie zich echt afvragen of je dit wel moet willen", zegt Bos. "De reguliere reiziger zou er geen last van moeten hebben."

Bos: "Iedereen is even belangrijk, maar blijkbaar is zo'n race net iets belangrijker."

r1jn zandvoort

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie