Binnenland
AVROTROS

Voor ruim half miljoen mensen is warme douche niet vanzelfsprekend: 5 vragen over energiearmoede

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor ruim half miljoen mensen is warme douche niet vanzelfsprekend: 5 vragen over energiearmoede

Maar liefst 650.000 mensen leven in Nederland in energiearmoede, blijkt uit onderzoek van TNO. Dus: niet de kachel aan maar een dikke trui, minder lang douchen, niet te vaak warm eten. Het lijkt de basis, maar voor niet alle Nederlanders dus vanzelfsprekend. Tijd voor 5 vragen over energiearmoede. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart beantwoordt ze in Stax&Toine.

Wanneer spreken we van energie-armoede?

"Je spreekt van energie-armoede wanneer je elke maand meer dan 10% van je inkomen aan je energie uitgeeft. Dat gaat om stroom en gas. Gas is vaak de grootste kostenpost."

Hoe kan die groep zo groot zijn?

"Het komt door de woningen én het inkomen. Als je energiearmoede berekent op basis van inkomen, gaat het dus om wat je uitgeeft en om wat er binnenkomt. Dus het gaat om mensen die in een slecht geïsoleerde woning leven, en daarmee relatief veel geld kwijt zijn aan energie. Daarnaast hebben ze ook een laag inkomen."

Hoe gaan deze huishoudens hiermee om?

"Wat je ziet is dat huishoudens op de energierekening proberen te besparen, door de verwarming laag te zetten en minder lang te douchen. Of soms zelfs niet meer te koken. We zien daarnaast dat deze huishoudens op allerlei vlakken moeten bezuinigen, niet alleen energie."

Kan de stroom en gas worden afgesloten bij mensen die niet betalen?

"Het gebeurt wel, maar de meeste energiebedrijven doen dat niet in de winter. Maar ja, het gebeurt natuurlijk wel. Een hoop gemeenten zijn ermee bezig om te kijken hoe het zo min mogelijk hoeft te gebeuren. Want dan krijgen de armste mensen ook nog een boete, omdat je bij een nieuwe aansluiting weer opnieuw aansluitkosten moet betalen."

Hoe lossen we dit op? Wat is de verantwoordelijkheid van de energiemaatschappijen hierbij?

"Wat je ziet is dat energiebedrijven mensen proberen te helpen bij het besparen. Dat kan heel makkelijk: bijvoorbeeld het aanbrengen van tochtstrips. Dat kan al 5 tot 6% in de energie-uitgaven schelen. Of denk aan led-verlichting. Energiebedrijven gaan soms zelfs langs de deuren om mensen hierbij te helpen.

Maar de grootste uitdaging zit 'm in de woningbouwcorporaties, gemeenten én die energiebedrijven, die ervoor moeten zorgen dat de woningen duurzamer worden. Zo kan de energierekening omlaag, en mensen makkelijker kunnen rondkomen.

De andere kant van het verhaal is natuurlijk het inkomen. Bij het Nibud zien we dat een grote groep in de samenleving structureel klem zit. Gezinnen in de bijstand, mensen met een minimumloon toch hoge zorgkosten hebben… Die krijgen hun huishoudboekje niet rond. Dan is een hoge energierekening vaak een harde klap in het gezicht."

Liever luisteren?

5 vragen over energiearmoede

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie