Binnenland
NOS

Nieuwe vaccinatieronde corona van start: is dat wel nodig?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe vaccinatieronde corona van start: is dat wel nodig?

De Coronapas, de avondklok, het OMT zijn al bijna helemaal uit ons hoofd en vocabulair verdwenen. Maar met de komst van de herfst druppelt corona langzaam ons leven weer binnen. En dat betekent: een nieuwe boostercampagne. Maar is dat wel nodig?

Volgens Marc Bonten, arts-microbioloog van het UMC Utrecht, staat Nederland er goed voor qua corona. "Het beeld in de ziekenhuizen is veranderd, de druk van de pandemie is eraf." Een nieuwe boostercampagne lijkt dus misschien niet essentieel, maar is volgens Bonten toch hard nodig. "Een nieuwe vaccinatieronde is erg belangrijk, want we weten niet wat er in het najaar gaat gebeuren. Het virus zal zich makkelijker verspreiden en er zullen dus meer mensen ziek worden."

Prikmoe

Nu corona verleden tijd lijkt, is het de vraag of er nog wel animo is voor een nieuwe prikronde. "Het is aan de overheid om goed uit te leggen waarom dit zo belangrijk is", aldus Bonten, "Het is belangrijk dat de kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een onderliggende ziekte goed bereikt worden. Die zullen wederom als eerste aan de beurt zijn. Het is belangrijk om de prik te halen, om te voorkomen dat je ernstig ziek wordt."

Daarnaast is het erg belangrijk om ook de grote groep gezonde mensen vanaf 12 jaar te bereiken. Als die gevaccineerd zijn, hebben ze minder kans om het virus door te geven. Als we allemaal minder vaak en snel ziek worden, dan is de kans kleiner dat kwetsbare mensen worden besmet. "Mensen die gevaccineerd zijn, hebben doorgaans minder lang last van klachten. Als we allemaal maar twee dagen ziek zijn, hebben we daar als lang ook profijt van."

Vaccinatiestrategie op de lange termijn

Volgens Bonten is het nog lastig te zeggen hoe lang we doorgaan met nieuwe vaccinatierondes en in welke vorm die zullen plaatsvinden. "Er lopen ook onderzoeken naar nieuwe vormen van vaccins, die hoopgevend zijn. Neusspray is daar een voorbeeld van, dan hoef je dus niet meer geprikt te worden. Als je met het vaccin kan zorgen dat de antistoffen direct op de plek komen waar de infectie is, in dit geval de slijmvliezen van de luchtwegen, dan heb je nog minder kans om geïnfecteerd te raken."

oog marc bonten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie