Binnenland
NOSNTR

Aantal coronabesmettingen loopt op: wat kunnen we van het virus verwachten?

foto: ANPfoto: ANO
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal coronabesmettingen loopt op: wat kunnen we van het virus verwachten?

Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM, vertelt in Nieuws en Co dat er naast de nieuwe corona besmettingen een beperkte toename is van het aantal ziekenhuisopnames. Wat kunnen we de komende tijd van het coronavirus verwachten?

Aantal corona-besmettingen loopt op: wat kunnen we van het virus verwachten?

Moeilijk te voorspellen

Van den Hof vertelt dat het aantal besmettingen sinds vorige week heel erg toeneemt. 'Het aantal ziekenhuisopnames dat zien we altijd pas iets later toenemen. Het is nu heel erg moeilijk te voorspellen wat dit gaat betekenen qua het aantal ziekenhuisopnames. Nu speelt er een subvariant van omicron. Die is iets minder ziekmakend, en ondertussen hebben mensen afweer opgebouwd vanwege hun vaccinatie en eerdere besmettingen. Dus de hoop is dat de impact op het aantal ziekenhuisopnames beperkt is dan eerder dit jaar. Als er heel veel besmettingen zijn dan zal het aantal zieke mensen toch toenemen.' Aldus van den Hof.

Het zal zeker wel gemerkt worden in de ziekenhuizen. Ik verwacht dat het aantal besmettingen toe zal gaan nemen. Hoe snel het aantal ziekenhuisopnames toe zal nemen dat is eigenlijk moeilijk te voorspellen, maar beperkte toename heeft effecten. Bijvoorbeeld op hoe snel inhaalzorg gepland kan gaan worden. Sowieso, als er veel mensen ziek zijn en verzuimen van werk, heeft dat impact op andere sectoren dan de zorg. Denk bijvoorbeeld aan openbaar vervoer of Schiphol.' Vervolgt van der Hof.

Weinigen haalden boosterprik

'Om de effecten van het begin van deze golf te beperken is het toch verstandig om er rekening mee te houden dat kans op besmetting groter is. Dus thuisblijven als je klachten hebt en thuisblijven als je positief bent. Het vaccin werkt nog steeds erg goed tegen ernstige ziekte, alleen minder tegen besmetting. Veel mensen hebben de booster en herhaalprik ook niet gehaald, omdat ze het op dat moment niet nodig achten of omdat ze besmet waren op het moment dat ze de prik konden halen.' Dat klinkt heel vrijblijvend.

'Elke twee weken komt het responsteam bij elkaar om te kijken of het nodig is om een nieuwe vaccinatiecampagne te starten. Heel veel mensen komen nog in aanmerking voor een prik zonder die nieuwe campagne. Er wordt nagedacht over een campagne in het najaar. Als de situatie verandert wordt er besloten het eerder aan te bieden. Het aantal besmettingen neemt heel erg snel toe, maar het aantal ziekenhuisopnames nog niet. Het seizoen helpt ons ook mee. We weten ook dat veel mensen geen vaccin willen. We zien in alle gegevens die we hebben dezelfde trends. We hebben daar goed zicht op. We weten ook dat als er meer mensen besmet raken er uiteindelijk meer mensen in ziekenhuizen belanden.' Aldus Van den Hof.

item rivm

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie