Binnenland
NOSNTR

Hoe kijken Groningse gedupeerden tegen het nieuwe voorstel aan van het IMG?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijken Groningse gedupeerden tegen het nieuwe voorstel aan van het IMG?

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) wil meer bevoegdheden en veel meer geld voor een nieuwe, mildere aanpak van de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Scheuren in woningen en ook leed en verdriet moeten sneller en ruimhartiger worden vergoed. Nieuw is dat het instituut voor toekomstige schade een vaste vergoeding per aardbeving wil.

Hoe kijken Groningse gedupeerden tegen het nieuwe voorstel aan van het IMG?

"Het is in ieder geval een drastische wijziging ten opzichte van het beluid wat ze tot nu toe hanteren", vertelt Coert Fossen, voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, in Nieuws en Co. "We vinden het ook terecht, zeker gezien de conclusies van de parlementaire enquête. Het moet makkelijker, menselijker en milder, zei de parlementaire enquête. Hier zit een aantal voorstellen in die goed die richting ingaan."

Voorstellen

"Wij zijn enthousiast, dat zit in de grond van de beoordeling van schade. Dat strakke kader van de aansprakelijkheid van de NAM die wij moeten afhandelen, willen we loslaten. We willen gewoon meer ruimte hebben. We willen af van telkens maar moeten aantonen of eigenlijk het afwijzen van schade en de aardbevingen. Dat is een bron van veel discussie en juridische gevechten tussen gedupeerden en de NAM", vertelt Fossen.

"Wat wij ook heel goed vinden, is dat ze gaan kijken naar hun eigen organisatie. Van wat kunnen wij als organisatie met onze cultuur, wat kunnen doen om meer naast de mensen te komen te staan in plaats van telkens tegen over de mensen."

Verwachtingen

Staatssecretaris Vijlbrief heeft al laten weten dat hij achter dit voorstel staat. Fossen verwacht dan ook dat er serieus gekeken gaat worden naar het IMG-voorstel. "En dat een deel van al die punten werkelijkheid gaat worden. De vraag is natuurlijk wanneer, de focus ligt nu op de 2500 euro. Dat is niet eens het belangrijkste. Het gaat erom dat de schade die er is, vergoed wordt."

Fossen zegt dat hij en zijn organisatie gematigd positief zijn. "Gematigd slaat dan op wat wordt er dan werkelijkheid van." Het voelt voor hem ook deels als erkenning. "Het voelt in ieder geval als erkenning dat er geluisterd is wat de grieven zijn, wat de pijn punten zijn en dat daar serieus over na gedacht is, wat kunnen we dan als IMG doen."

Langzame afhandeling

Bij de toeslagenaffaire gaat de afhandeling erg traag, moeten Groningers met een vergelijkbaar scenario rekening houden? "Die parallellen trekken we vaak. Het zal weer tijd gaan kosten, dat levert ook teleurstelling op. We hopen eigenlijk dat na de toeslagenaffaire en na de parlementaire enquête dat er toch in Den Haag een les is geleerd en dat er nu serieus werk van wordt gemaakt."

NC IMG voorstel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie