Binnenland

Tour de France: nog een laatste zware bergetappe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tour de France: nog een laatste zware bergetappe

Voor het laatst koerst het peloton vandaag door de bergen. Het klimgeweld wordt in stijl afgesloten. In de etappe van Lourdes naar Laruns staan een klim van de tweede, de eerste en twee klimmen van de buitencategorie op de planning. En niet de minste!

De etappe is ruim 200 kilometer lang en daardoor rijdt het peloton al om 12.15 uur weg uit Lourdes. Nadat de benen zijn opgewarmd, met behulp van twee colletjes van de vierde categorie, begint het echte klimwerk. Want daarna moeten ze maar liefst 55 kilometer klimmen.

Het vuurwerk wordt geopend met de beklimming van de Col d'Aspin. Deze klim is 12 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 6,5 procent. Daarna is het, na een korte afdaling, tijd voor een bekende klim.

Col du Tourmalet

17 kilometer klimmen! Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent. Als de eerste steile klim niet al het peloton uit elkaar scheurt, dan gebeurt dat hier zeker. Het leuke van deze etappe: na het beklimmen van deze zware col moet er nog bijna 100 kilometer worden afgelegd. Die kilometers beginnen met wind door helm en haren van de renners, door een schitterende afdaling van 35 kilometer.

Tom Dumoulin gaf al aan dat hij zijn kansen op het geel klein acht. Hij staat een kleine twee minuten achter op Geraint Thomas, een achterstand die hij ondanks zijn formidabele tijdrit niet kan goedmaken. Hoewel Dumoulin zelf niet zo overtuigd is van zijn kansen, doet hij toch echt nog wel een laatste poging het geel af te pakken.

Het is hopen op een off-day of een foutje van Thomas, maar tijd goedmaken kan in een zware etappe als deze zeker. Want de Tourmalet is verre van het laatste obstakel van deze etappe.

Col d'Aubisque

Want na de Tourmalet volgt er een klim van 8,6 kilometer a gemiddeld 5,8 procent. En die gaat bijna feilloos over in een andere bekende naam onder de bergen, de Col d'Aubisque. Dit stuk van de klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9 procent, de totale lengt is 16,6 kilometer.

Daarmee is het gedaan met de klimmetje en de colletjes voor deze Tour. Als Dumoulin nog iets wil doen, dan moet het bovenop die berg al gebeurd zijn. Want in de afdaling die daarna nog tot de finish volgt, is de kans klein dat er een groot tijdverschil wordt bewerkstelligd.

Aanvallers!

Het is vandaag weer hopen op een twee verschillende wedstrijden. Deze etappe is één van de mooiste etappes om te winnen deze Tour. Het is tevens de laatste kans voor aanvallende klimmers om te schitteren op het hoogste niveau. En dus is de kans groot dat een grote groep renners voor het peloton probeert te blijven.

Als de benen van Bauke Mollema of Robert Gesink in orde zijn, is het voor hen een mooie kans om nog een ritzege op hun naam te schrijven.

De vraag van vandaag

Hoewel Nederland liever Dumoulin bovenaan in het klassement ziet staan, moeten we toch erkennen dat Thomas een zeer solide Tour rijdt. En daarom de volgende vraag van vandaag:

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie