Binnenland
KRO-NCRV

Viroloog Osterhaus: 'Ga niet op eigen houtje allerlei corona-maatregelen nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Osterhaus: 'Ga niet op eigen houtje allerlei corona-maatregelen nemen'

Viroloog Ab Osterhaus waarschuwt voor 'warrig beleid' rond het coronavirus. Een scholenkoepel in Drenthe heeft ouders gevraagd naar de huisarts te stappen als ze op vakantie zijn geweest in besmette gebieden. Osterhaus vindt het niet verstandig als scholen op 'eigen houtje' maatregelen gaan nemen.

Viroloog Osterhaus : ‘Ga niet op eigen houtje allerlei corona-maatregelen nemen’

In plaats daarvan vindt de viroloog, die jarenlang voor het RIVM en de Erasmus Universiteit werkte, dat alle maatregelen "overlegd worden met het RIVM of de GGD."

Hij vervolgt: "Het is niet zo zinvol om iedereen te screenen die geen symptomen hebben." Osterhaus wijst daarmee op de thermometerscans op luchthavens. "Investeer in plaats daarvan in goede voorlichting, wat je moet doen als je luchtwegklachten hebt."

De viroloog, die de opkomst van de Mexicaanse griep uitvoerig heeft bestudeerd, ziet dat het coronavirus in rap tempo om zich heen slaat. "We kunnen niet uitsluiten dat we aan de vooravond staan van een pandemie. Maar we moeten nog steeds proberen om het virus buiten de deur te houden."

Welke maatregelen er dan genomen moeten worden wil Osterhaus 'van dag tot dag' bekijken. "Dat is heel moeilijk te voorspellen." Maar als het virus zich in dit tempo blijft door ontwikkelen, dan moet "ook Nederland er rekening mee houden dat bijvoorbeeld grote evenementen afgelast kunnen worden."

Ster advertentie
Ster advertentie