Binnenland
BNNVARA

Waarom is de wolf belangrijk voor de Nederlandse natuur?

foto: Vroege Vogels/Otto Jelsmafoto: Vroege Vogels/Otto Jelsma
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is de wolf belangrijk voor de Nederlandse natuur?

Waarom spreekt de wolf zo tot de verbeelding? En waarom is dit dier zo belangrijk voor de Nederlandse natuur? In aflevering 6 van de podcast Vroege Vogels en andere dieren ontvangen Auke-Florian Hiemstra en Anneke Naafs boswachter en wolvenonderzoeker Mirte Kruit, die feilloos het gehuil van wolven nadoet.

#6 - VVEAD: Hoe moeten we omgaan met de wolf? - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Ook Dik van der Meulen, schrijver van het boek De kinderen van de nacht - over wolven en mensen schuift aan. Hij is ooit wel héél dicht bij een wolf is geweest.

De wolf is na jarenlange afwezigheid weer terug in Nederland. Het zijn schuwe dieren, ze leven verscholen in de bossen en mensen hoeven niet bang te zijn. Hoe goed ken jij de wolf al?

Dit moet je weten over de wolf:

kop-romplengte: 80 -160 cm
gewicht: max. 80 kg

aantal dieren in roedel: max. 36

Functie in de natuur

Wolven hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze zorgen ervoor dat prooidierpopulaties gezond blijven, door alleen de zwakke en oude dieren te pakken. Ook is er door hun aanwezigheid weer ruimte voor bepaalde plantensoorten om zich te ontwikkelen. Op plekken waar de wolf veel is, durven er namelijk minder reeën te komen, en daardoor wordt er minder aan de planten gevreten.

Wolven in Nederland

Op het moment zijn er 11 of 12 wolven in Nederland en de aantallen nemen steeds meer toe. Jonge dieren gaan op zoek naar een eigen territorium en starten een eigen roedel. Soms gaat de populatiegroei minder snel dan verwacht, als bijvoorbeeld een wolf wordt doodgereden, zoals deze wolf die zwanger was van acht welpen (zie video).

Vermoedelijk is zij op de vlucht geslagen en rende de weg op omdat er mensen in haar leefgebied waren. Het is belangrijk dat we wolven met rust laten.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=WVueBwueK_M" start="false"}

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie