Binnenland
BNNVARA

Actie ‘Bomen voor Koeien’ slaat aan

foto: Stichting wAardefoto: Stichting wAarde
  1. Nieuwschevron right
  2. Actie ‘Bomen voor Koeien’ slaat aan

Dat veel mensen het lot van dieren in de wei aantrekken, blijkt uit het succes van de actie ‘Bomen voor Koeien’. In slechts een paar dagen tijd hebben deelnemers de aanplant van 2000 bomen mogelijk gemaakt. Campagnecoördinator van Stichting wAarde Thomas van Slobbe gaf zondag 12 augustus het startsein in het radioprogramma Vroege Vogels.

Herstart oude actie

De actie ‘Bomen voor Koeien’ werd in september 2000 voor het eerst gestart door Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL. Het doel was toen ook: een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Dit gebeurde in goed overleg met boeren, en met instemming van LTO. De campagne is afgerond toen er 100.000 boompjes waren aangeplant.

Geen schaduw voor koeien

Vroeger was het heel normaal dat er in weilanden heggen, bosjes en grote bomen stonden. Koeien in de wei konden toen heerlijk in de schaduw staan en zelfs een siësta doen. Maar tegenwoordig zie je vooral kale en saaie grasvlaktes. Dieren in de wei kunnen nergens schuilen voor de warme zon.

Tijdens de hete zomermaanden van 2018 viel het meer mensen op dat dieren in de wei bijna geen plek hebben om te schuilen. Zij stuurden veel berichten naar Vroege Vogels en Stichting wAarde. Daarom is de campagne opnieuw gestart.

Quote

De extreme warmte, in deze zomer, heeft de koeien in de wei geen goed gedaan. Veel mensen voelen zich hierdoor geraakt. Samen maken we het landschap nu diervriendelijk.

Thomas van Slobbe

Wil je meer weten over de certificaten? Kijk dan op de website van Vroege Vogels.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie