Binnenland
NOS

Dode en gewonden bij brand op vrachtschip voor de kust van Ameland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dode en gewonden bij brand op vrachtschip voor de kust van Ameland

Vrachtschip de Fremantle Highway heeft bijna drieduizend auto's aan boord. Het schip drijft zo'n dertig kilometer ten noorden van Ameland. Eén van de 23 opvarenden is om het leven gekomen, meldt de Kustwacht, en er zijn meerdere gewonden. De bemanning van de Fremantle Highway is met een helikopters en reddingsschepen geëvacueerd.

Volgens Lea Versteeg van de Kustwacht kwam er rond middernacht een melding binnen een brand aan boord van het vrachtschip. "Een deel van de bemanning is van boord gesprongen. Toen waren er al redding eenheden aanwezig om mensen uit het water te halen."

"Al snel na de brand zijn brandweertroepen naar de Fremantle Highway vertrokken. Maar de brand bleek op dat moment al te groot om te kunnen blussen. Het was ook niet veilig om de brandweer aan boord te laten."

Elektrische auto vatte vermoedelijk vlam

Het schip, de Fremantle Highway, was onderweg van Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte met aan boord zo'n 3.000 auto's. Vermoedelijk ontstond het vuur in een van de 25 elektrische auto's aan boord. De brand breidde zich daarna snel uit, volgens Versteeg.

Er is zeer veel water nodig om een brand in een elektrische voertuig te blussen. "Het is lastig om een brand onder controle te krijgen op zee. Er zijn blusschepen ter plaatste, die doen nu wat ze kunnen. Ook kijken ze naar het mogelijke wegslepen van het schip."

Grote rookwolken te zien vanaf Ameland

Volgens verslaggever Roel Pauw is het schip goed te zien vanaf Ameland. "Op het Noorderstrand is het schip met een verrekijker goed te zien. Er stijgen grote rookwolken op vanaf het schip. Die waaien langzaam in oostelijke richting weg."

De KNRM heeft vanuit Ameland en vanuit Schiermonnikoog een reddingsboot gestuurd naar het schip, dat vaart onder Panamese vlag. Een aantal opvarenden is met helikopters van boord gehaald. De bemanningsleden zijn naar Lauwersoog en vliegveld Eelde gebracht. Er zijn nu geen opvarenden meer op het schip volgens de Kustwacht.

Het schip maakt inmiddels slagzij. Onder meer met bergingsvaartuigen wordt er alles aan gedaan om het schip te koelen en niet te laten zinken. "Maar we houden rekening met alle scenario's", zegt Versteeg.

Dode en gewonden na brand op vrachtschip voor de kust van Ameland

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie