Binnenland
KRO-NCRV

Situatie rond corona in verpleeghuizen 'was een klerezooi'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Situatie rond corona in verpleeghuizen 'was een klerezooi'

Van begin af aan ging het mis in de verpleeghuizen, stelt arts en filosoof Bert Keizer in Spraakmakers. "Zowel De Jonge als Van Rijn hebben heel vaak gezegd, het is oké, het is geregeld in de verpleeghuizen. Dat was echt níet waar."

Keizer doelt daarmee op het tekort aan beschermingsmiddelen. "Ze gingen naar Karwei om brillen te halen en die schortjes was gewoon een plastic zak voor je buik. Te weinig handschoenen, geen mondmaskers. Het was echt een puinbak."

Arts en filosoof Bert Keizer over situatie verpleeghuizen

Daarbovenop komt dat medewerkers die verkouden waren moesten blijven komen, omdat er anders te weinig personeel was. "Het was een klerezooi." Dat gold niet alleen in Nederland, relativeert Keizer, maar ook in onder andere België, Engeland, Spanje en Italië.

Reputatie ouderenzorg

Het heeft iets tegenstrijdigs: Mark Rutte zei dat we dit doen voor de ouderen, tegelijk waren er geen beschermingsmiddelen beschikbaar. Dat komt door een verdeling in de gezondheidzorg tussen 'care' en 'cure'. "Als je iemand komt genezen kun je zo binnenlopen. Als je voor iemand komt zorgen vallen alle luiken dicht." Het heeft volgens Keizer te maken met de slechte reputatie van de ouderenzorg en doordat de meesten in de maatschappij "niet gek zijn op oude mensen".

De ouderenzorg leeft niet in de gemeenschap, zegt Keizer. Dat is terug te voeren naar de salariëring en het opleidingsniveau. "De meest ingewikkelde patiënten die dementerend en geagiteerd zijn, laten we verzorgen door de slechtst opgeleiden."

'Sector wist wat speelde'

Achteraf kijken had een en ander aangepakt kunnen worden. "Men heeft geprobeerd dat cohorteren, dat isoleren, zo goed mogelijk te doen. Maar ze waren te laat omdat de instructie vanuit het RIVM was: als je verkouden bent of snotterig, moet je toch komen werken."

Het is niet dat de sector niet wist wat er speelde, de verhalen uit Italië en Spanje waren bekend. "Binnen de sector wist men, dit gaat niet goed, dit wordt een ramp. Die hebben meteen aan de bel getrokken. Die wilden meteen gaan isoleren, veel eerder dicht, men wilde veel eerder testen. Het testen werd nadrukkelijk afgewezen: dat doen we niet bij jullie. Dat had anders gekund."

'verdomhoekje'

Waar de ic-artsen de noodklok luidden vanwege de hoge bezetting van de ic's, waren de verpleeghuizen minder hoorbaar. Volgens Keizer ontbreekt het "borstklopperige" en het trotse gevoel op wat je doet. De verpleeghuissector was blij aan te mogen sluiten bij het Outbreak Management Team in plaats van te zeggen 'het is een schande dat we hier niet zitten'.

Die "bedeesde" houding keert tegen de sector, waardoor deze in het "verdomhoekje komt". "Demente bejaarden, zorg je daarvoor?" De afkeer van de maatschappij richting ouderdom heeft zich volgens Keizer in de crisis "vertaalt in deze laksheid, dit trage half reageren".

Arts en filosoof Bert Keizer over situatie verpleeghuizen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie