Binnenland

Nieuwe wet moet voorkomen dat Turkije verkiezingscampagne kan voeren in Nederland

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe wet moet voorkomen dat Turkije verkiezingscampagne kan voeren in Nederland

VVD-Kamerlid Bente Becker wil een wet die verbiedt dat politici uit “ondemocratische en onvrije landen” verkiezingscampagne voeren in Nederland, dit laat ze vanmiddag weten in het radioprogramma WNL op Zaterdag.

Erdogan wil campagnevoeren in Europa

Het kabinet moet beslissen welke landen daaronder vallen, maar volgens Becker hoort in elk geval Turkije in het rijtje thuis. Turkse kiezers mogen op 24 juni naar de stembus en president Erdogan wil daarom campagnevoeren in Europa.

Bente Becker: “Turkije heeft zelf bij wet verboden om naar de gunst van de in het buitenland wonende kiezer te dingen, dus het mag volgens hun eigen wet al niet, maar ze doen het toch. De aankondiging van Erdogan baart in die zin zorgen.”

‘Nederlandse Turken kunnen niet volwaardig meedoen’

“Het gaat erom dat mensen daardoor worden verhinderd in de Nederlandse samenleving en dat ze met buitenlandse beïnvloeding worden tegengehouden om hier volwaardig mee te doen. Dat is een breder probleem: Turkije financiert hier nog steeds 140 moskeeën”, noemt Becker als voorbeeld.

“Dat zorgt ervoor dat mensen met de rug naar de Nederlandse samenleving staan en met het gezicht naar Turkije, terwijl wij willen dat ze hier meedoen.”

Ster advertentie
Ster advertentie