Naar homepage
Binnenland

Modeontwerpster Aaliyah Saleh is 13 jaar en heeft haar eigen duurzame kledingmerk
BNNVARA

foto: Aaliyah Salehfoto: Aaliyah Saleh
  1. Nieuwschevron right
  2. Modeontwerpster Aaliyah Saleh is 13 jaar en heeft haar eigen duurzame kledingmerk

Aaliyah Saleh heeft het eerste duurzame tienerkledingmerk opgericht genaamd Divapower. Ze is nog maar 13 jaar en daarmee is ze de jongste modeontwerpster met een eigen tienerkledinglijn ter wereld. In Vroege Vogels vertelt Saleh hoe ze met haar kledinglijn jongeren wil inspireren tot duurzamer koopgedrag.

Op haar tiende spaarde Saleh genoeg om een naaimachine te kopen om haar eigen kleding te maken. "Ik ontdekte hoe slecht de arbeidsomstandigheden zijn in de kledingindustrie en daar schrok ik heel erg van", zegt de jonge ondernemer. "Ik wilde geen fast fashion kleding meer dragen en ik wilde iets doen om de situatie van de mensen die in de kledingindustrie werken te veranderen."

Divapower

Vervolgens kwam de modeontwerpster erachter dat er geen enkel duurzaam tienerkledingmerk bestond, dus besloot ze er zelf een op te richten. En dat werd Divapower. Het merk is volledig duurzaam: van het plukken van de katoen en het gebruik van natuurlijke kleurstoffen tot de labels aan toe. Daarnaast wordt de kleding in Nederland geproduceerd onder eerlijke werkomstandigheden en gaan de stukken langer mee.

Antwoord op fast fashion

Het is een duurzaam antwoord op de wereld die in de ban is van fast fashion. Kleding is namelijk een wegwerpproduct geworden. Nederlanders kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar, die ze ongeveer vier keer dragen voordat ze het weer weggegooien.

Bovendien is de kledingindustrie slecht voor het milieu. Bij de productie van kleding wordt bijvoorbeeld veel water en brandstof gebruikt en maar tien procent van de kleding wordt gerecycled. Met Divapower hoopt Saleh tieners te inspireren om een duurzame kledingkeuze te maken. "De kledingindustrie is zo verspillend! Als ze dat nu weten, dan nemen ze dat hun hele leven mee. Volgens mij kun je op die manier de wereld gaan veranderen en ervoor zorgen dat mensen en het milieu eerlijk behandeld worden."

15 oktober presenteerde Saleh de allereerste collectie: "Ik ben supertrots dat ik nu van start kan gaan met mijn eigen merk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie