Binnenland
NOSNTR

Corona treft Overijssels stadje Hasselt in het hart

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona treft Overijssels stadje Hasselt in het hart

Met vijf doden en achttien besmettingen is Hasselt in het hart getroffen door het coronavirus. Het lijkt erop dat een huisarts, een dominee en een koordirigent een deel van het Overijsselse stadje hebben besmet.

Mattijs van de Wiel nam een kijkje in het getroffen stadje Hasselt

Ruim 7000 inwoners telt het monumentale stadje in de Kop van Overijssel. Het is een hechte gemeenschap. Ons-kent-ons is er het adagium. Maar nu is alle leven eruit. Niemand waagt zich nog op straat.

Meer mensen besmet

Binnen korte tijd stierven vijf mensen, allen 75-plussers. Bij drie werd corona vastgesteld. In de twee andere gevallen is geen test afgenomen, maar volgens hun huisarts bezweken ook zij aan de gevolgen van het virus.

Officieel zijn er achttien mensen besmet, elf liggen op de intensive care. Maar omdat lang niet iedereen wordt getest, gaat men in Hasselt ervan uit dat veel meer mensen besmet zijn.

Met de dominee gaat het beter

Zeer waarschijnlijk hebben mensen die volop in het sociale leven staan hun plaatsgenoten besmet. Huisarts Erik van Gijssel, een dominee en de dirigent van een koor hebben het virus. Zij stonden volop in contact met vooral ouderen. Met de dominee gaat het nu beter, de koordirigent is nog ziek.

Burgemeester Bilder heeft strenge controles aangekondigd. Politie en buitengewone opsporingsambtenaren gaan erop toezien dat iedereen zich houdt aan de strenge landelijke richtlijnen. Anderhalve meter afstand. Geen groepsvorming. Als er één iemand koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven "Hiervoor zijn extra agenten vrijgemaakt", zegt de burgemeester.

De huidige cijfers boezemen zoveel angst in dat de Hasseltenaren zich nu al volop aan de regels houden, ziet Bilder: "Ik sta hier voor het raam van mijn werkkamer en heb overzicht over meerdere straten. Er fietst nu toevallig net iemand voorbij. Voor de rest zie ik echt he-le-maal niemand."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie