Binnenland
WNL

Bevolkingsgroei Nederland vooral door immigratie: 'Geen bovengrens, dat is zorgelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bevolkingsgroei Nederland vooral door immigratie: 'Geen bovengrens, dat is zorgelijk'

In de toekomst zijn er in Nederland veel meer woningen, meer huisartsen en verpleegkundigen nodig vanwege bevolkingsgroei. Dat melden deskundigen aan de Telegraaf. Demograaf Jan Latten vindt het zorgelijk dat er zoveel groei verwacht wordt door immigratie, dat zegt hij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

"Het komt met name door immigratie en het lijkt erop dat daar totaal geen grip op is. Hebben wij nog wel enige zeggenschap over de mate van groei? Het lijkt alsof er geen bovengrens is, dat vind ik wel zorgelijk." De bevolking groeit volgens deskundigen tot 2030 jaarlijks met maar liefst 105.000 personen, dat betekent jaarlijks ongeveer een stad als Delft erbij. 82.000 hiervan komt Nederland binnen via immigratie.

VVD-Kamerlid Bente Becker twijfelt over de nieuwe plannen van de Europese Commissie die een einde aan de grote migratie moet maken, volgens haar moet Nederland met de vuist op tafel slaan. "70% van die migranten heeft geen recht op asiel, dat is weer een nieuwe soort crisis. Je zou als maatregel visa niet meer kunnen verstrekken."

Naïef

Becker roept op om niet meer naïef te zijn. "Legale migratie is niet per se een probleem, maar wel als er mensen naar ons toe komen voor onze voorzieningen. Die mensen komen aan de zijlijn van de samenleving en de voorzieningen worden onbetaalbaar. 75% van de mensen die hier naartoe komen sinds 2014 zit in de bijstand, ondanks dat we zeiden: die komen wel aan de bak. We moeten hier veel meer grip op hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie