Naar homepage
Binnenland

Kerstdagen 'nekslag' voor menig huwelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerstdagen 'nekslag' voor menig huwelijk

Echtscheidingsadvocaat Conchita van Rooij heeft eind 2019 nog een aantal drukke dagen voor de boeg. Niet alleen versobert de partneralimentatie op 1 januari 2020, ook de feestdagen doen menig relatie de das om. "Ik ben deze dagen vol aan de bak", zegt Van Rooij in het radioprogramma 1 op 1.

"Er is een enorme piek in het aantal scheidingen na de kerst en de zomervakantie", zegt de Amsterdamse echtscheidingsadvocaat Conchita van Rooij. "Mensen kijken naar hun schoonmoeder, en dan zien ze: 'is dit mijn voorland?' Alle clichés zijn echt waar. Kerst, de tijd van bezinning, is dan echt de nekslag."

Om er aan toe te voegen: "Mensen zijn dan bij elkaar, irritaties lopen op, je wordt meer geconfronteerd met problemen in de relatie. Het is treurig, ja, maar de realiteit. En er stranden steeds meer huwelijken."

Partneralimentatie vanaf 1 januari soberder

Wie nog in 2019 wil scheiden maakt aanspraak op 12 jaar partneralimentatie, in plaats van 5 jaar vanaf 1 januari 2020. Het kan dus gunstiger zijn om dit jaar nog het verzoek bij de rechtbank in te dienen. "Ik heb nu inderdaad nog een flinke stapel op mijn bureau liggen. Het gaat er om dat je het verzoek tot ontbinding dit jaar nog indient", zegt Van Rooij.

De wet kan wel 'meer armoede bij vrouwen' tot gevolg hebben, vreest Van Rooij, 'omdat mensen hun leven in vijf jaar weer op de rit hebben'.

Ster advertentie
Ster advertentie