Binnenland

Niet meer appen op de fiets vanaf 1 juli volgend jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet meer appen op de fiets vanaf 1 juli volgend jaar

[NOS] Als het aan minister Van Nieuwenhuizen ligt, is het vanaf 1 juli 2019 verboden om te bellen of appen op de fiets. Ze heeft een voorstel klaar dat nu eerst wordt voorgelegd aan diverse adviesinstanties. Het verbod was al verschillende keren aangekondigd. De minister wijst erop dat fietsers die met hun telefoon bezig zijn een groter risico lopen op een ongeluk.

Het is nu al verboden om te appen voor automobilisten en veel andere verkeersgebruikers. Dat verbod wordt uitgebreid tot fietsers, trambestuurders en bestuurders van alle voertuigen voor gehandicapten.

Geringe snelheid

Dat gebruik van een mobiele telefoon aanvankelijk niet was verboden voor fietsers, kwam voort uit het idee dat ze vanwege hun geringe snelheid minder risico liepen.

Maar inmiddels zijn "aard (sociale media) en omvang (smartphones en databundels) van het telefoongebruik op de fiets enorm veranderd", schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Ze benadrukt ook dat het op fietspaden veel drukker is geworden en dat door de opkomst van de elektrische fiets de verschillen in snelheid zijn toegenomen.

Feit of Fictie: Helpt een campagne tegen appen in het verkeer?

Ster advertentie
Ster advertentie